Maljković: U naletu smo 1

Posle spektakularne pobede nad favoritom Australijom, košarkašice Srbije igraju danas polufinalnu utakmicu protiv Španije, koja je prethodno u grupi na početku olimpijskog turnira nadigrala izabranice Marine Maljković.

– Idemo dalje hrabre, ponosne, nasmejane da se borimo za Srbiju, za naš narod, za naše navijače. Drugi put na ovom turniru igraćemo protiv Španije, koju veoma dobro poznajemo. Znamo odakle nam preti opasnost i znamo šta je potrebno da uradimo da bismo napravile novi istorijski trenutak za našu košarku – rekla je juče selektorka Marina Maljković.

 Prethodni duel „furije“ su dobile u poslednjem minutu, rezultat je lako mogao da bude drugačiji da Srbija nije napravila veliki broj grešaka, uključujući i promašen zicer Sonje Petrović u poslednjim sekundama za izjednačenje. Nedostajali su poeni Ane Dabović, MVP Evropskog prvenstva, koja je postigla samo četiri koša i to iz slobodnih bacanja. Ono što je manjkalo u prvoj utakmici na olimpijskom turniru nadomešteno je protiv Australije – srpske košarkašice su u poslednjem minutu došle do pobede, tim je predvodila Ana Dabović sa 24 koša, a Sonja Petrović, zajedno sa Dabovićevom, postigla je ključne poene.

– Mi smo u naletu. Iz utakmice u utakmicu igramo sve bolje i tražićemo svoju šansu. Niko  nam ne može oduzeti borbeni karakter. Sada nema stajanja. Uložićemo i poslednji atom snage da bismo produžili niz – dodala je selektorka.

Košarkašice Srbije do trijumfa u četvrtfinalu došle su poslednjim sekundama – kada je bilo najpotrebnije ostale su smirene i bez greške odigrale završnicu. Međutim, ako neko zna da igra u poslednjim minutima, zna Španija. U utakmici sa Turskom bivše evropske prvakinje imale su zaostatak od osam poena na malo više od tri minuta pre kraja, da bi onda napravile seriju od 10:0. Na četiri sekunde pre kraja Ana Kruz, koja je postala specijalista za pogotke u poslednjem momentu, prešla je ceo teren i uz zvuk sirene donela pobedonosni koš svom timu. Selektorka Srbije osvrnula se na individualni kvalitet i iskustvo španskog nacionalnog tima.

– Biće teško jer zaista imaju vrhunske igračice poput Kruz, Palau, Albe i ostalih koje godinama igraju jaka takmičenja kao što su Evroliga i WNBA – kazala je Maljković.

Na drugoj strani, najefikasnija igračica u utakmici sa Australijom, Ana Dabović veruje da njena ekipa ima kvalitet da dođe do finala.

– Dve stvari sigurno znam – da smo plasmanom u polufinale napravile ogroman uspeh, ali i da ne želimo tu da se zaustavimo. Verujemo da imamo kvalitet za finale i daćemo sve od sebe da to ostvarimo i usrećimo sve naše ljude u Srbiji – kazala je Dabović.

Košarkašice Srbije igraju protiv Španije u 20h, a drugi polufinalni par čine SAD i Francuska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari