Manje mečeva, manje plate 1Foto: EPA-EFE/MONICA M. DAVEY

Odbor predstavnika Sindikata NBA igrača (NBPA) odobrio je plan za početak sezone 22. decembra koji uključuje smanjeni raspored od 72 utakmice.

Pregovori između čelnika NBA i košarkaša trajali su nedeljama, na kraju su pobedili novčani „argumenti“ – sezona kreće u decembru.

Kao i prošle sezone igraće se plej-in turnir za osmo mesto.

NBA draft na programu je 18. novembra, „free agency“ kreće 21, a trening kampovi 1. decembra.

Igrači, na čelu sa Lebronom Džejmsom, dugo su insistirali da sezona počne 18. januara, na dan Martina Luter Kinga, međutim Liga bi u tom slučaju zbog preklapanja plej-ofa sa Olimpijskim igrama u Tokiju pretrpela velike gubitke i ta opcija je otpala.

Sada predstoji još teži deo posla, jer se dve strane još nisu dogovorile oko finansijskih „detalja“.

Liga pred svaku sezonu uzima 10 odsto od plate igrača kao depozit, a taj novac im se vraća na kraju sezone ukoliko liga ostvari dobit koju je projektovala.

Košarkaši su u 99 odsto slučajeva dobijali novac nazad, ali s obzirom da čak 40 odsto prihoda dolazi od navijača kojima neće biti dozvoljen ulazak u dvorane, barem ne u prvom delu sezone, NBA planira da podigne depozit na 18 odsto.

Na primer, igrač koji po ugovoru zarađuje 20 miliona godišnje, primiće 3,6 miliona manje, s obzirom da je prihod Lige u ovim uslovima pod velikim znakom pitanja.

Još uvek nije sigurno da će igrači pristati na ovoliki depozit, ali u suprotnom mogu samo dovesti do novog „lok-auta“, što im takođe ne ide u prilog.

Vlasnici franšiza traže izmene kolektivnog ugovora jer su prihodi prošle sezone opali za milijardu i po dolara.

Po još neobjavljenom detaljnom kalendaru, finale bi trebalo da se završi neposredno pred početak OI u Tokiju, a igrači bi mogli da se priključuju nacionalnim timovima posle eliminacije svojih klubova.

Srbija verovatno neće moći da računa ni na jednog NBA igrača na Kvalifikacionom turniru za OI u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari