Nacrt zakona o sportu bi trebalo da se nađe pred poslanicima Skupštine Srbije u septembru, a paralelno se radi i na izradi zakona o privatizaciji u sportu, za čiju pripremu je formirana radna grupa u Ministarstvu privrede – izjavio je juče Uroš Zeković, pomoćnik ministra omladine i sporta Srbije na Šestom međunarodnom sajmu „Ekonomija sporta“ u okviru koga su održane panel diskusije “ Ekonomija sporta i zakonski uslovi za investicije“ i „Ekonomija sporta i uloga medija“ u organizaciji Danas konferens centra.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }


Prema njegovim rečima, Nacrtom Zakona o sportu je detaljnije uređeno osnivanje privrednih društava u oblasti sporta.

– S obzirom da postoje sportski klubovi koji za lokalni nivo imaju veliki značaj, i koji se tretiraju kao gradski, novo zakonsko rešenje dozvoljava da se klub koji je osnovan kao udruženje građana transformiše u privredno društvo. Uslov je da tu odluku donese skupštine kluba i da se sa tim saglasi lokalna samouprava na koju se prebacuju osnivačka prava i obaveze – istakao je Zeković.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić obratio se učesnicima skupa putem video-bima, i poručio da bi novim zakonom trebalo da se reše najveći problemi u sportu, pre svega rad sa decom, zaštita dece, uloga menadžera, osiguranju sportista i način overe i poštovanje ugovora.

Zoran Laković, generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije naglasio je da postoji nekoliko osnovnih načina finansiranja fudbalskih klubova. „To su prihodi od TV prava, od sponzorstva, od ulaznica i transfera. Problem srpskog fudbala je u tome što prve tri grupe prihoda ne prelaze više od 10 odsto u budžetu jednog kluba. Ostalih 90 odsto iznose prihodi od transfera“, rekao je. On je kao pozitivan naveo primer beogradskog fudbalskog kluba Čukarički koji je jedini privatan klub u Super ligi Srbije, raspolaže budžetom od dva miliona evra, osvojio je Kup Srbije i igra evropska klupska takmičenja.

Milomir Gligorijević, predsednik kompanije Telegroup je istakao da sport i elektronski mediji ne mogu jedni bez drugih, te da njihovu povezanost u Srbiji treba ostvarivati na isti onakav način kako se to radi u razvijenim zemljama. „Vrhunski klubovi u Srbiji, poput Crvene zvezde i Partizana, nemaju nikakvu perspektivu ako do privatizacije ne dođe što pre“, ocenio je on.

Dragiša Kovačević, direktor SOS kanala je istakao da je uloga medija u ekonomiji sporta u Srbiji minorna jer je država stvorila loš ambijent. Prema njegovim rečima postoji 10 do 12 kanala u Srbiji koji su isključivo sportski. Kovačević je ukazao na kršenje zakonskih odredbi u Srbiji i kao primer je naveo televiziju Sport klub, prekogranični kanal koji u Srbiji reemituje program i prema našim zakonskim rešenjima ne bi smeo da emituje reklame, ali ih ipak ima. On je ukazao i na to da se velike multinacionalne kompanije u Srbiji ne odlučuju da sponzorišu domaći sport, što inače čine u drugim zemljama.

Predrag Sarić, glavni i odgovorni urednik Sportskog žurnala istakao je da štampanim medijima veliki problem predstavlja veliki broj portala koji preuzimaju njihove sadržaje. „Pravila nisu uređena, portal može da prepiše sadržaj iz dnevnih novina bez ikakvih posledica jer je navodno reč o informaciji od javnog interesa. Sportskoj i uopšte štampi u Srbiji to umnogome otežava položaj na tržištu. U svetu to funkcioniše sasvim drugačije“, ističe Sarić.

Nebojša Ivković, zamenik generalnog sekretara Fudbalskog saveza Srbije je pohvalio Nacrt zakona i naglasio da je FSS insistirao na segmentima koji se odnose na ugovore o radu. On je dodao da je osnovni zadatak koji treba obaviti vraćanje publike na stadione. „U ovom trenutku prosečna poseta na stadionima u Srbiji, na utakmicama fudbalske Jelen Super lige je najviše do 2.500 gledalaca. U tom smislu, važnije je tu posetu podići na 15.000 do 20.000, umesto da imamo 100.000 pratilaca na Fejsbuku ili Tviteru“, zaključio je Ivković.

Osiguranje sportista

Nacrt zakona o sportu donosi i obavezu da svi vrhunski sportisti moraju da budu osigurani. Novina koja se uvodi je da svaki sportista koji nije osiguran od strane kluba za vreme nastupa za reprezentaciju mora da bude osiguran od strane nadležnog saveza, rekao je Uroš Zeković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari