Zašto naprednjačka vlast ne shvata da nije sve u parama i da ne može (baš) svako da se kupi? 1Foto: Dusan Milenkovic, M.A./ATAImages. Ilustracija: Danas

 

Gde je granica kada je novac u pitanju? Crvenu liniju je u Srbiji ovih dana povukao španski košarkaš Nikola Mirotić koji je u poslednjem trenutku odbio visoku ponudu Partizana i odlučio da iz Barselone najverovatnije pređe u neki od italijanskih klubova za manju svotu novca.

Mirotić je rekao da je beogradski klub odbio zbog pretnji, mada iste nije prijavio ni španskoj ni srpskoj policiji. Nisu mu značile ni bezbednosne garancije predsednika Srbije Aleksandra Vučića koje mu je ponudio Partizan (budi bog s nama ako prvi čovek države treba bilo kome da daje bezbednosne garancije, ali to je neka druga tema).

Da se ne lažemo, nije ni španski košarkaš cvećka i nema dileme da je mesecima zavlačio upravu Partizana, a onda odustao u poslednji čas.

Prave razloge možemo samo da naslućujemo. Možda je zaista dobio pretnje ili je odlučio da nije vredno da na derbiju protiv Zvezde ili na ulici od navijača trpi uvrede na svoj i račun porodice.

A možda je sabrao dva i dva i odlučio da Srbija posle „Ribnikara“ i Mladenovca nije dovoljno bezbedna destinacija za život. Možda jednostavno nije želeo ni da se oseća dužnim onome čije su mu garancije ponuđene.

Zašto naprednjačka vlast ne shvata da nije sve u parama i da ne može (baš) svako da se kupi? 2
Foto: Radenko Topalović

Naprednjački sistem je dugo radio na uspostavljanju sistema: „Ćuti, bitno je da gazda plaća redovno“ i svako ovakvo odbijanje, poput Mirotićevog, predstavlja šok za sistem.

Lakše je, naravno, reći „ne“ kada ti je džep dovoljno dubok (da ne kažem poput Mirotićevog), ali je strah od proširivanja virusa očigledno prisutan. Verovatno su zato tabloidni jurišnici dobili nalog da Mirotića predstave „budalom“ koja ne shvata da se za pare pristaje na sve.

Problem je što košarkaš nije prvi. Nedavno su i glumci odbili da se za šaku Telekomovih para valjaju po naprednjačkom blatu. Pobunili su se i vojnici za koje predsednik očekuje da je normalno da za platu rizikuju živote i u mirnodopskim uslovima jer, kako kaže, „nisu manekeni“.

Povišice više ne umiruju lako ni prosvetare, ni medicinare, a deluje da je pitanje trenutka kada više neće delovati ni kod onih što po azijskim fabrikama širom Srbije nose pelene i rade na temperaturama od preko 40 stepeni Celzijusa bez uključivanja klimatizera.

Virus je počeo da se širi i pre Nikole Mirotića, ali je u njegovom slučaju (jer su u pitanju milioni) samo jače odjeknuo. Mislite o tome.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa

Autor je urednik u Danasu 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari