Uprkos najavama navijači Crvene zvezde odustali su od protesta ispred Ambasade Turske u Beogradu povodom ubistva njihovog druga Marka Ivkovića u petak neposredno pred meč između Galatasaraja i Crvene zvezde u Istanbulu u okviru 6. kola Evrolige.

Veliki broj policajaca, pripadnika žandarmerije i Protivterorističke jedinice nalazio se u nedelju u centru srpske prestonice zbog najavljenog protesta navijača. Jake policijske snage čuvale su Ambasadu Turske u Krunskoj ulici, međutim do organizovanog okupljanja navijača u većem broju nije došlo.

Na prostoru ispred Skupštine bilo je desetak autobusa i džipova MUP, a neki od njih nosili su opremu za razbijanje demonstracija. Ovakva mobilnost policije prouzrokovana je delom i zbog okupljanja navijača Crvene zvezde u subotu uveče, kada je njih više stotina mirno protestovalo ispred Ambasade Turske, tražeći da se hitno pronađu ubice Marka Ivkovića.

Njegovo telo dopremljeno je u subotu uveče letom iz Istanbula, iste večeri skoro hiljadu ljudi okupilo se na platou ispred Crkve Svetog Marka da mu oda počast. Među prisutnima nisu bili samo navijači Zvezde već i pristalice drugih klubova koji su osudili ovaj zločin. Nebojša Čović, predsednik, i Davor Ristović, sportski direktor Crvene zvezde, takođe su upalili sveće u Crkvi Svetog Marka. Navijači su potom, u znak protesta, mirno prošetali centrom grada.

Prema rečima očevidaca (Ivković je u Istanbul doputovao kolima sa četvoricom drugova), u petak se sve dogodilo u magnovenju, u trenutku kada je turska policija upotrebila ogromnu količinu suzavca, u nameri da spreči navijački obračun koji se spremao ispred hale. Jedni naspram drugih bili su navijači dva kluba. Haos je nastao u trenucima kada je policija ispalila suzavce, navijači su se sukobili, u tom metežu Ivković je najverovatnije uboden sa leđa. Hitna pomoć je brzo stigla, doktori su nekoliko sati pokušavali da ga reanimiraju, ali Marku nije bilo spasa. Sahrana Ivkovića održaće se danas u 15 časova na Bežanijskom groblju.

PAOK odbio „minut ćutanja“

Olimpijakos je želeo da nedeljni meč sa PAOK u grčkom šampionatu počne minutom ćutanja u čast Marka Ivkovića, koji je nastradao u petak u Istanbulu pred meč Galatasaraj – Crvena zvezda. Solunski klub, ali i predstavnici lige odbili su taj predlog. PAOK je odluku obrazložio time da im je saopštena 15 minuta pred utakmicu, da nisu mogli da se dogovore za tako kratko vreme, kao i da je pristanak mogao da izazove i političke implikacije. U odnosu na grčku ligu, u nedelju su svi mečevi turskog elitnog ranga počeli minutom ćutanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari