Rukometašice Naise, rukometni savez Srbije i Ministarstvo prosvete i sporta naše zemlje s nestrpljenjem očekuju izjašnjavanje Evropske rukometne federacije o četiri zahteva koja je „srpska strana“ postavila pred Beč, a bez čijeg ispunjenja niški klub neće igrati duele osmine finala Čelendž kupa sa Vlaznimijem iz Đakovice.

Rukometašice Naise, rukometni savez Srbije i Ministarstvo prosvete i sporta naše zemlje s nestrpljenjem očekuju izjašnjavanje Evropske rukometne federacije o četiri zahteva koja je „srpska strana“ postavila pred Beč, a bez čijeg ispunjenja niški klub neće igrati duele osmine finala Čelendž kupa sa Vlaznimijem iz Đakovice. Zajednički stav Vlade Srbije, ovdašnjeg Olimpijskog komiteta i RSS je da je dvomeč moguć tek ako EHF odobri: naznačavanje da se sastaju dva kluba unutar istog saveza; susreti na neutralnom terenu; da uz ime Kosovo stoji skraćenica SRB; da Nišlijke igraju pod srpskom zastavom, a Vlaznimijeve pod obeležjima EHF. U suprotnom, Naisa, kao i Kikinda pre toga, neće na megdan klubu iz naše južne pokrajine, što, opet, povlači novčanu kaznu i (najmanje) dvogodišnje izopštavanje iz međunarodnih kupova.
– To je minimum ispod kojeg nećemo da idemo. Ne tražimo ništa što nam ne pripada, već samo poštovanje propisa EHF, koji podrazumevaju isticanje zastave zemlje iz koje klub dolazi. Srbija je međunarodno priznata država, sa jasnim obeležjima i nije u redu da se izjednačava sa Kosovom, čiji status još nije rešen. Da ne pominjem velika rukometna imena koja su Evropi i svetu dali ovi prostori – izričit je generalni sekretar RSS Božidar Đurković, koji je juče uzalud osluškivao vesti iz sedišta EHF, jer je za danas odloženo razrešenje pomenutog spora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari