Najbolji Srbin koji je ikada igrao u NBA: Košarkaš Nikola Jokić danas puni 28 godina 1Foto: EPA-EFE/D. ROSS CAMERON SHUTTERSTOCK OUT

Nikola Jokić je dominantna figura u NBA ligi godinama unazad, a danas slavi 28. rođendan.

Ovaj Somborac je rođen 19. februara 1995. godine i član je Denver Nagetsa od 2015. godine kada su ga birali u drugoj rundi drafta, kao 41. pika.

Stameni centar je u noći između utorka i srede, pretposlednjoj večeri NBA lige pred višednevnu pauzu zbog Ol star vikenda, zabeležio svoj 21. tripl-dabl u sezoni u pobedi nad Dalasom 118:109.

Te noći meč je završio sa 14 poena, 13 skokova i 10 asistencija uz po jednu ukradenu loptu i blokadu.

Ako se zna da je Denver ove sezone odigrao 59 utakmica usezone, a da je neke Jokić propustio zbog povrede, jasno je koliki uticaj na igru tima iz Kolorada ima najdominantniji centar u ligi.

Tripl-dabl je postao deo nejgove svakodnevnice i do sad ih je u karijeri ostvario 97.

Neprikosnoven je na prvom mestu Rasel Vestbruk sa 198 tripl-dabl učinka, a zatim slede Oskar Robertson sa 181, Medžik Džonson sa 138 Džejson Kid sa 107, i Lebron Džejms sa 106.

U leđa Jokiću gledaju Vilt Čemberlejn sa 78 te Džejms Harden sa 73 tripl-dablova.

Jasno je da Jokića niko neće ugroziti, tačnije pitanje je momenta kada će se popeti na četvrtvo mesto večne liste najboljih.

Ako to ne učini ove sezone, svakako će uraditi u onoj narednoj, a onda će krenuti u juris i ka Medžiku Džonsonu, iako Jokiću lična statistika nikada nije bila bitna stavka u karijeri.

Iako se za ovaj učinak može zahvaliti saigračima, bilo je na desetine situacija kada su mu samo jedan skok ili asistencija falili da se popravi na listi na kojoj mnogih velikih imena ni nema.

Pre zvaničnog početka sezone, potpisao je sa Denver Nagetsima supermaks ugovor vredan 264 miliona dolara za pet godina.

Njegova statistika u najkvalitetnijoj košarkaškoj ligi na svetu je impresivna.

Dva puta je biran za najkorisnijeg igrača NBA (2021, 2022), pet puta je bio učesnik NBA Ol-star utakmice (2019—2023), tri puta je biran u idealnu petroku NBA lige (2019, 2021, 2022), jednom je izabran u drugu NBA petorku (2020).

Srbin je najniže rangirani igrač sa drafta koji je uspeo da postane najkorisniji igrač lige i još dugo ga niko neće u tome nadmašiti.

Ove sezone igra spektakularno dobro i najzaslužniji je za to što je njegov Denver na prvom mestu na Zapadu sa impresivnim skorom 41-18.

Druga najbolja ekipa u toj konferenciji su Memfis Grizlisi sa skorom 35-22, pa je i ta činjenica dovoljna da se zaključi koliko je Jokić kvalitetan košarkaš.

Srbin ponovo vodi u MVP trci i smeši mu se i treća titula najkorisnijeg igrača lige.

Glavni takmaci u toj borsi su mu Džoel Embid i Janis Adetokumbo.

Srpski centar je na pravom putu da osvoji treću uzastopnu MVP titulu, a ako u tome uspe izjednačiće se sa Lerijem Birdom, Viltom Čemberlejnom i Bilom Raselom.

Posle drugog „preseka“ koji je pravio „ESPN“, Jokić je od 100 novinara dobio ubedljivo najviše glasova.

Košarkaš Denvera je dobio čak 77 prvih mesta, skupio je 913 poena, što je jasan pokazatelj da se nalazi na odličnom putu da još jednom ispiše istoriju NBA lige.

Koliko je Jokić veliki govori i podatak da su šansu da dođu do treće titule najkorisnijeg igrača u ligi imali su Karim Abdul-Džabar, Majkl Džordan, Medžik Džonson, Mozes Maloun, Stef Kari, Tim Dankan, Stiv Neš i Janis Adetokumbo, međutim u tome i nisu uspeli.

Noćas će u Ol star utakmici igrati u timu Lebrona Džejmsa kao član startne petorke zajedno sa zvezdom Lejkersa i kapitenom tima, Stefom Karijem, Lukom Dončićem i Zajonom Vilijamsonom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari