Oborio rekord Vilta Čembrlena i sigurno će nastaviti u istom stilu: Nikola Jokić vlasnik je brojnih "istorijskih brojki" 1foto golden stejt twitter

Znalo se da je samo pitanje trenutka kada će prestići Vilta Čembrlena i postati najuspešniji centar u istoriji NBA lige kada je reč o tripl-dabl učinku. U pobedi nad Oklahomom, Nikola Jokić je upravo to učinio, došavši do istorijskog, dvocifrenog učinka u tri statističke kolone (15p, 13sk i 13as). Bio je to njegov 79. tripl-dabl učinak i „samo“ još jedan od brojnih postavljenih rekorda u NBA karijeri.

Jokić ne spada u NBA igrače koji svesno „pumpaju“ statističke kolone, naprotiv. Između ostalog, i zbog te činjenice omiljeni je saigrač u Denver Nagetsima.

S tim u vezi, njegovi dosadašnji rekordi u NBA ligi imaju jasnu težinu i značaj, jer su ostvareni isključivo u cilju što boljeg ekipnog učinka.

NBA je liga u kojoj se pomalo i preteruje sa statističkim podacima, brojkama i algoritmima, koji prečesto izbacuju cifre koje u datom trenutku predstavljaju određeni rekord.

Uprkos tome, postoje i dostignuća Nikole Jokića koja su poprilično egzaktna, kao što je rekord po broju tripl-dablova u konkurenciji centara, što je zaista izvanredna činjenica, pogotovo ako se zna da je Srbin nadmašio Vilta Čembrlena, koji je u svoje vreme bio fizički najdominantniji igrač u ligi.

Jokić ima najveći renking uticaja na igru, ikada, u jednoj NBA sezoni (32,85). Najveći plus-minus učinak u jednoj takmičarskoj godini (13,72).

Najbrže ostvareni tripl-dabl učinak na jednom meču, u njegovom je vlasništvu. Za samo 14 minuta i 33 sekunde Jokić je uspeo da ima dvocifren broj poena, asistencija i skokova.

Naravno, kao 41. pik druge runde NBA drafta 2014. Jokić je jedini košarkaš u istoriji NBA lige koji je bio tako nisko biran a da je dobio MVP nagradu najkorisnijeg igrača regularnog dela sezone.

Takođe, jedini je košarkaš koji je u jednoj sezoni postigao najmanje 2000 poena, uz 1000 skokova i 500 asistencija.

Niko pre,a ni posle njega nije u jednoj takmičarskoj godini ubacivao prosečno 25 poena, uz deset skokova i osam asistencija na 55 odsto uspešnosti iz igre.

Zahvaljujući tome što je verovanto najbolji dodavač u istoriji NBA lige sa pozicije pet, Jokiću se priprisuju još neki rekordi koji su usko povezani sa brojem asistencija i skokova.

S tim u vezi, Jokić je jedini košarkaš koji je u sezoni imao prosek od najmanje 25 poena, 13 skokova i sedam asistencija.

Kao apsolutni lider Denver Nagetsa poslednjih sezona, može se možda reći praktično od dolaska u NBA ligu, Jokić je jedini košarkaš u istoriji NBA koji je u sezoni predvodio saigrače u pet statističkih kolona (poeni, skokovi, asistencije, blokade, ukradene lopte). Bilo je to u sezoni 2019/20.

Od spajanja NBA i ABA lige 1976. godine, Jokić je treći igrač koji je na jednoj NBA utakmici imao učinak od 30 poena, 20 skokova i 10 asistencija.

Logično, jedini je igrač od osnivanja NBA lige koji zaslužio dve uzastopne nagrade MVP regularnog dela sezone, a da je biran u drugoj rundi drafta.

Vredno je napisati i da je na jednom meču sa Portlandom, koji se završio posle tri produžetka, na parketu proveo čak 65 minuta što je jedna od najvećih minutaža ikada u NBA ligi.

Luka Dončić sa 51 poenom i Nikola Jokić sa 50 datih na jednoj utakmici, jedini su košarkaši sa prostora bivše Jugoslavije koji su dali 50 i više poena na jednoj utakmici.

U impozantnom nizu unikatnih dostignuća nije zgoreg napomenuti i da je Jokić jedini igrač u poslednjih 25 godina koji je u poslednjoj četvrtini i produžetku dao više od 30 poena šutirajući iz igre 90 odsto.

Takođe, jedini je košarkaš u istoriji NBA lige pored Čemberlena, koji je imao 40+ poena, kao i više od 10 skokova i asistencija, a preko tri ukradene lopte i blokade od 1973. godine.

Prvi je igrač od od Čemberlena koji je imao najmanje 45 poena, uz 70 odsto šuta iz igre, a prvi je i od 2010. godine i podviga Lebrona Džejmsa.

Zajendo sa Lebronom, igrač je koji je na jednom utakmici imao više od 40 poena i četiri blokade.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari