Nude borbenost, traže podršku 1Foto: Starsport

Rečenica od koje bi se gramofonska ploča sigurno izlizala, a iglica polomila od konstantnog ponavljanja jednostavno je neminovna kada je u pitanju svaki start fudbalske reprezentacije Srbije od 2010. godine.

Svetsko prvenstvo u Južnoj Africi poslednje je takmičenje posle kojeg „orlovi“ više nemaju vrednost u planetarnim i evropskim okvirima, pošto su propustili sva moguća prvenstva, uključujući i poslednje u Francuskoj.

Branislav Ivanović i saigrači trenutno su mnogo bliži amaterskim selekcijama, nego onim prosečnim na Starom kontinentu, zbog čega svaki njihov početak u kvalifikacijama izgleda kao „već viđeno“. Selektor Slavoljub Muslin pokušaće na svom debiju 5. septembra protiv Republike Irske u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018. (20.45) da dokaže da Srbija može drugačije da izgleda i deluje na terenu i van njega, što je i upakovao u pozivnicu navijačima da narednog ponedeljka popune barem približno stadion „Rajko Mitić“, nalik broju onih koji Crvenu zvezdu bodre u kvalifikacijama za evropska klupska takmičenja.

– Potrebna nam je podrška kao što ima Zvezda i u domaćem prvenstvu i u Evropi, ali kao i što imaju naši protivnici Vels, Austrija, Irska. U prethodne dve prijateljske imali smo lepu podršku, a nadam se da ćemo protiv Irske na stadionu ‘Rajko Mitić’ imati još bolju. Nemam tremu; jedva čekamo da se pojavimo na stadionu. Vidim i po javnosti da se jedva čeka početak kvalifikacija, nadam se da će dobro da se završi po nas – ličilo je uvodno izlaganje selektora Muslina na okupljanju reprezentativaca u Staroj Pazovi na javne nastupe njegovih prethodnika na klupi reprezentacije Srbije.

Muslin je siguran da više nijedan fudbaler dolazak na reprezentativne pripreme ne doživljava kao neobaveznu ekskurziju i da je na dobrom putu da od odabranih formira skladnu celinu.
– Svi su izrazili želju da se bore i daju maksimum za državni grb. Jednu ekipu ne čini jedan ili dvojica igrača, već 25 ili 27 koliko sam ih pozvao. Ukoliko se budu borili i budu igrali kao u prethodne tri prijateljske utakmice možemo da očekujemo uspeh – optimista je Muslin.
Stara boljka opterećuje i novog selektora. Dobar broj reprezentativaca ima status pukih epizodista u svojim klubovima.

– Imamo dobre igrače. Pavlović i Stoiljković daju golove, Mitrović se polako vraća i to su dobre vesti. Na nama je da napravimo dobar ambijent pred start kvalifikacija… Srećan sam što iz prethodnog kola nema povređenih igrača, to je najvažnije. Svi su dobro raspoloženi. Jedva čekamo da nastavimo da radimo ono što smo počeli u maju i junu. Raspoloženje i atmosfera su jako dobri, nadamo se dobrom radu u narednih sedam dana – istakao je prvi čovek struke.

Republika Irska je na prethodnom Evropskom prvenstvu u Francuskoj dokazala da joj je borbenost jača strana i da manjak kreativnosti nadoknađuje fizičkom snagom i atleticizmom ofanzivnih igrača.
– Dobro smo izanalizirali Irce, znamo ih, na nama je da kvalitetno spremimo meč“, rekao je Muslin i dodao da je pobeda bitna kako bi se napravio dobar ambijent u i oko reprezentacije.

Kolarov kasni zbog Gvardiole

Iako su suspendovani, Nemanja Matić i Aleksandar Kolarov biće deo reprezentacije protiv Republike Irske. Zadnji vezni Čelsija pojavio se na okupljanju „orlova“, dok će as Mančester sitija, dugogodišnji levi bek, a od skora štoper „građana“ doći u četvrtak, pošto njegov trener Pep Gvardiola nije želeo ranije da ga pusti.

Maksimović: Ne idem u Zagreb

Strelac „zlatnog gola“ za „orliće“ u finalu omladinskog Svetskog prvenstva na Novom Zelandu protiv Brazila 2015. godine, Nemanja Maksimović u centru je pažnje ovih dana zbog informacija da bi njegov novi klub mogao da bude zagrebački Dinamo. Vezista Astane iz Kazahstana demantovao je takvu mogućnost: „Ne bih komentarisao priče oko Dinama, kao i da li su klubovi uspostavili kontakt. Sa Astanom sam ušao u Ligu Evrope i mislim da ću ostati bar do zime. Napravili smo iznenađenje, izbacili BATE u plej-ofu i uradili veliku stvar za kazahstanski fudbal“.

Sastav Srbije

Golmani: Vladimir Stojković (Notingem forest), Predrag Rajković (Makabi Tel Aviv), Aleksandar Jovanović (Arhus), Marko Dmitrović (Alkorkon).
Odbrana: Branislav Ivanović (Čelsi), Matija Nastasić (Šalke), Slobodan Rajković (Palermo), Jagoš Vuković (Konjaspor), Stefan Mitrović (Gent), Antonio Rukavina (Viljareal), Aleksandar Ignjovski (Frajburg), Filip Mladenović (Keln), Duško Tošić (Bešiktaš).
Vezni red: Nemanja Gudelj (Ajaks), LJubomir Fejsa (Benfika), Luka Milivojević (Olimpijakos), Nemanja Maksimović (Astana), Marko Grujić (Liverpul), Dušan Tadić (Sautempton), Filip Kostić (Hamburg), Aleksandar Katai (Crvena zvezda), Lazar Marković (Liverpul), Zoran Tošić (CSKA), Andrija Živković (Benfika).
Napad: Aleksandar Mitrović (NJukasl), Andrija Pavlović (Kopenhagen), Nikola Stojiljković (Braga).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari