Premijer liga dovoljna za evropsku titulu 1EPA-EFE/ANDY RAIN

Fudbalerke Engleske prvi put u istoriji donele žensku kontinentalnu krunu u kolevku ovog sporta, sa samo tri reprezentativke koje igraju van domaćeg prvenstva od 10 klubova.

Ženska fudbalska reprezentacija Engleske prvi put u istoriji postala je šampion Evrope pošto je u finalu na domaćem „Vembliju“, posle produžetaka, savladala selekciju Nemačke rezultatom 2:1 (1:1).

Treća je bila sreća za selekciju Gordon Albiona. Posle poraza u finalima 1984. od Švedske i 2009. od Nemačke, Engleskoj se konačno posrećilo, a u prilog im je išao i izostanak Aleksandre Pop, najboljeg strelca protivničkog tima. Ona je bila najavljena kao starterka, ali je zbog problema sa mišićem na zagrevanju pred finale u poslednjem trenutku šansu dobila Lea Šuler.

Videli smo otvorenu utakmicu od obe ekipe, a domaća ekipa je imala više šuteva u okvir gola (8-3). Vembli je „eksplodirao“ je u 62. minutu kada je Ela Tun, članica Mančester Junajteda, donela prednost svom timu.

Tima Magul iz minhenskog Bajerna je izjednačila 17 minuta kasnije i odlučujući meč ušao je u produžetke.

Naravno, oba tima bila su oprezna, najvažnije je bilo zaštititi svoj gol… Međutim, Keli se u 110. minutu sjajno snašla posle izvedenog kornera i iz neposredne blizine donela neopisivu radost domaćim navijačima.

Ona se posle meča zahvalila publici koja je došla u finalu da ih podrži.

Neverovatno. To je ono od čega se sastoje snovi. Ove devojke su posebne i zaslužile su ovo“, rekla je Kloi Keli.

Mili Brajt, defanzivac novog šampiona Evrope je navela da je ponosna na ceo tim ali i naciju.

Mnogo emocija. Šta više možete da tražite kao igrač? Igrati praktično na domaćem EURU pred svojom nacijom i na rasprodatom Vembliju koji je srce fudbala u Engleskoj, ja sam stvarno prezadovoljna. Navijači su bili tako neverovatni“, objasnila je ona.

Lija Vilijamson, kapitenka Engleske, objasnila je šta znači ovaj trofej njoj, ali i naciji.

Razgovarali smo i razgovarali i na kraju smo to uradili. To je najponosniji trenutak u mom životu, tako da ću ga iskoristiti maksimalno. Nasleđe ovog turnira i ovog tima je promena u društvu; okupili smo sve oko našeg trijumfa.“

Ono što je interesantno i možda važno za ovaj uspeh Engleske je to što samo tri fudbalerke igraju van zemlje i tamošnje Premijer lige, sa 10 klubova. To su Linzi Bons i Rejčel Dejli koje nastupaju za Barselonu, odnosno Hjuston i obe igraju u odbrani dok Meri Stenvej igra za minhenski Bajern, a njena pozicija je u veznom redu.

Najefikasnija u ovoj selekciji, ali i u istoriji engleske reprezentacije je Elen Vajt koja je postigla 52 pogotka, a zatim je slede Keli Smit te Keri Dejvis sa 46 te 44 gola, dok od aktivnih igračica Vajt prate Bed Met sa 28 gola i Džil Skot sa 27.

Najviše utakmica u dresu Gordon Albiona odigrala je Fara Vilijams – njih čak 172, a igrala je u dresu sa nacionalnim grbom od 2011. do 2019. godine. Druga na večnoj listi po ovom parametru je aktuelna reprzentativka Džil Skot koja je do sada sakupila 161 utakmicu za svoju reprezentaciju i iako ima 35 godina, ima šansu da pretekne Faru Vilijams u skorije vreme.

Nemačka je ubedljivo najuspešnija evropska reprezentacija sa osam zlatnih medalja, a od 1995. do 2013. šest puta uzastopno bila je najbolja na Starom kontinentu. Ipak, već deset godina ne može da dođe do zlata na kontinentalnim šampionatima, a narednu priliku za to će imati 2025. godine.

Selektorka Pancerki, Martina Vos-Tecklenburg, nije krila tugu zbog poraza u finalu.

Bili smo blizu, ali Engleska je izdržala pritisak. Čestitam im. Veoma smo tužni što smo izgubili. U procesu smo, nije bilo sasvim dovoljno, tako da moramo da uradimo još malo. Rastemo od ovakvih utakmica. Aleksandra Pop bi svojim prisustvom pokrenula nešto protiv naših protivnika, ali jednostavno nije išlo“, izjavila je ona.

Merle Froms koja čuva gol Nemačke nije bila previše razočarana nakon utakmice.

Bilo je napeto i uzbudljivo kao što smo očekivali. Znali smo da je Engleska težak protivnik, ali smo takođe znali da smo i ranije pobeđivali na teškim utakmicama, što nam je davalo samopouzdanje pred ovo finale. Znamo da je mnogo ljudi kod kuće gledalo na TV-u ovo finale i nadamo se da su dobili želju da dođu na stadion i prate ženski fudbal, te da ima više navijača na tribinama na utakmicama naše lige“, zaključila je ona.

Sve šampionke EURO

Švedska 1984.

Norveška 1987.

Nemačka 1989.

Nemačka 1991.

Norveška 1993.

Nemačka 1995.

Nemačka 1997.

Nemačka 2001.

Nemačka 2005.

Nemačka 2009.

Nemačka 2013.

Holandija 2017.

Engleska 2022.

Dominacija Med

Engleskinja Bet Med završila je turnir kao zvanično najbolja igračica, strelac (šest golova) i asistentkinja (5), dok je Lena Oberdorf iz Nemačke proglašena za najbolju mladu igračicu. Šest puta je mrežu zatresla i Nemica Aleksandra Pop, ali nije namestila nijedan pogodak, pa je zato Med dodeljana MVP titula.

Rekordne posete

* Evropsko prvenstvo

87.192 Engleska – Nemačka

* Liga šampiona

91. 553 Barselona – Volfsburg

* Svetsko prvenstvo

90.185 SAD – Kina

* Olimpijske igre

80. 203 SAD – Japan

* Prijateljska utakmica

77.768 Engleska – Nemačka

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari