Prvi Zvezdin test istine 1Foto: STARSPORT

Crvena zvezda je prošle godine pobedom nad Liverpulom i remijem protiv Napolija lestvicu podigla visoko kada su u pitanju igre u Ligi šampiona.

Zbog toga su očekivanja uoči večerašnjeg gostovanja Bajernu (21.00, RTS) u Minhenu (pre)visoka u očima navijača.

Šampion Srbije će već u prvom kolu biti na velikom testu pošto mu je rival koji slovi među favorite za osvajanje Lige šampiona, mada ni preostala dva rivala Totenhem i Olimpijakos neće biti mnogo lakši. Trener crveno-belih Vladan Milojević imaće najveću glavobolju na bočnim odbrambenim pozicijama. Levi bek Milan Rodić nije ni otputovao u Minhen zbog obnovljene povrede na prvenstvenom meču protiv Inđije, pa će njegovo mesto na terenu zauzeti Žander koji se do sada nije pokazao kao dobro rešenje u defanzivnim zadacima.

Desni bek Marko Gobeljić otputovao je u Nemačku, ali ni za njega nije sigurno da li će zbog povrede moći da igra, te nije isključeno da se Miloš Degenek kao u nekoliko mečeva domaćeg prvenstva prinudno preseli desno s pozicije centarhalfa. Ričmond Boaći je prema poslednjim informacijama spreman da započne utakmicu, ali nije isključeno da umesto njega u prvih 11 bude Milan Pavkov. Portugalac Tomane takođe nije ni otputovao u Minhen jer je suspendovan zbog parnih žutih kartona u kvalifikacijama.

– Očekivanja su sigurno veća nego prošle sezone, kada smo debitovali u Ligi šampiona. Već treću godinu zaredom smo izborili grupnu fazu evropskog takmičenja, što je veliki uspeh. Stekli smo potrebno iskustvo za igranje u ovakvoj vrsti takmičenja, znamo šta da očekujemo od utakmica. Uradili smo sve kako bismo maksimalno spremni izašli na teren, ostvarili što bolje rezultat i još jednom ispisali istoriju Crvene zvezde – rekao je Degenek.

Australijski reprezentativac tvrdi da će na terenu presudna biti borbenost, pošto, kako kaže, kao bivši igrač Štutgarta i Minhena 1860 dobro poznaje nemački mentalitet.

– Minhen poznajem dosta dobro, zaista je predivan grad. Svi znamo kakav je nemački mentalitet, oni ni u fudbalu nikada ne odustaju i zato moramo da im uzvratimo na isti način. Bitno je da budemo borbeni, igramo pametno i ne odustajemo. Ako bude tako, verujem da možemo da izborimo povoljan rezultat. Prošle godine smo pokazali da smo ekipa koja ne samo da može da igra sa najboljima, nego da može da dobije takve utakmice. Verujem da možemo da ponovimo dobre rezultate. Mnogo igrača je i otišlo i došlo, nismo ista ekipa kao prošle godine, ali je ovaj tim zadržao je duh koji nam je omogući sve one dobre rezultate u prošloj sezoni – dodao je Degenek.

Vezista Dušan Jovančić ne gaji nerealni optimizam da će Zvezda u igri moći da parira Bavarcima.

– Pokušaćemo da koliko-toliko držimo konce igre, ali ne pitamo se mi. Na ovom nivou mnogo zavisi od protivnika, jer su zaista izuzetni. Dobro je da nam nije potrebno prilagođavanje, znamo šta nas čeka. Znači nam što smo imali prošle godine šest velikih utakmica u grupi. Kroz mečeve su sazrevali i pojedinci i tim, nadam se da smo naučili lekciju. Ono što nije valjalo trebalo bi da ispravimo, a zadržimo što je bilo dobro – istakao je Jovančić.

On je napomenuo da se ne plaši duela na sredini sa Tijagom Alkantarom i Kimihom, ali da nije tajna da će Felipe Kutinjo predstavljati veliki problem za Zvezdinu odbranu.

– Kutinjo je majstor. Kruna mu je bila u Liverpulu, igrao je neverovatno. U Barseloni nije bio na očekivanom nivou, ali verovatno će se sada u Bajernu vratiti. Nadam se ne protiv nas. Uradićemo sve što možemo da ga zaustavimo – zaključio je Jovančić.

Trener Bajerna Niko Kovač zbog povrede neće moći da večeras računa na Davida Alabu, dok su svi ostali igrači u konkurenciji za prvi tim. Bavarci ovu sezonu nisu započeli onako kako su želeli pošto uz dve pobede (protiv Šalkea i Majnca) imaju i dva neočekivana remija (protiv Herte i Lajpciga). Međutim, nije tajna da uprava od hrvatskog trenera očekuje da mu prioritet budu rezultati u Ligi šampiona iz koje je klub prošle sezone ispao u osmini finala od Liverpula.

Nemačka policija pojačala kontrole

Nemačka policija kontroliše sva vozila sa srpskim ili tablicama iz s prostora nekadašnje Jugoslavije. Iako se na stadionu u Minhenu očekuje oko 5.000 navijača Crvene zvezde, ne može se tačno predvideti koliku će podršku imati crveno-beli zbog velikog broja Srba koji žive u Nemačkoj. Očigledno je da su tamošnje policijske snage rešene da ne dozvole ulične tuče u kakvim su „delije“ učestvovale letos prilikom gostovanja u Helsinkiju i Bernu.

Sportski sud umanjio suspenziju Nejmara

Sportski sud u Lozani smanjio je suspenziju Nejmara sa tri na dve utakmice u Ligi šampiona, tako da će igrač Pari Sen Žermena moći da zaigra u trećem kolu. UEFA je Nejmara kaznila sa tri utakmice zbog vređanja sudije posle ispadanja od Mančester junajteda prošle sezone. Sportski sud u Lozani uvažio je primedbu PSŽ-a da je kazna prestroga, te je preinačio kaznu UEFA za jedan meč manje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari