Prvo pa najbogatiji 1Foto: Starsport

U novom formatu Evrolige, kao prošlosezonski učesnik četvrtfinala, Crvena zvezda će pokušati da opravda mesto među 16 najboljih ekipa na Starom kontinentu.

Večerašnjim susretom protiv Darušafake u Hali „Aleksandar Nikolić“ izabranici Dejana Radonjića započeće novu avanturu u elitnom rangu na „30 obrtaja“ u prvoj fazi (21.00).

Maratonsku trku, formata svako sa svakim – kod kuće i na strani, crveno-beli započinju sa dodeljenim startnim brojem koji ih svrstava u treći red, daleko iza bogataša, među kojima je i Darušafaka. U potpuno novom ruhu, daleko skupocenijem od prošlosezonskog, koje je inače bilo od najfinijeg materijala, turski predstavnik dolazi na megdan crveno-belima. Milionskim transferima tokom leta, čijim ponudama nisu mogli da pariraju ni takvi bogataši poput Fenerbahčea, Barselone ili Efesa, Darušafaka se automatski svrstala među kandidate za ovosezonski fajnal-for u Istanbulu. Vonamejker (Bamberg), Anderson (Sakramento), Batuk (Efes), Moerman (Banvit), Klajburn (Hapoel), Bertans (Bilbao) na čelu sa Dejvidom Blatom, osvajačem Evrolige sa Makabijem i prošlosezonskim trenerom Klivlenda, garancija su kvaliteta koji direktno udara na samopouzdanje i mnogo iskusnijih košarkaša od Zvezdinih.

– Potrebno je biti realan, ne samo kada je u pitanju Darušafaka. Imamo dobar ambijent i radnu atmosferu od prvog dana, start sezone je kroz dosadašnja četiri meča bio dobar za nas. Ali, sada prelazimo na viši stepen, na drugi nivo i objektivna je pozicija da je Darušafaka favorit – objektivan je Radonjić, uprkos idealnih i ubedljivih 4-0 na startu ABA lige.

Zvezda još uvek nije formirala tim; nedostaju plej i centar, ali je u određenoj prednosti u odnosu na večerašnjeg rivala. Uprkos odlascima Cirbesa, Milera, Kinsija, Micića i Štimca crveno-beli imaju popriličan broj starosedelaca koji se i pogledima sporazumevaju na terenu. Poređenja radi, u Darušafaki je veliki broj novih individualaca naviknutih na dvocifreni učinak i popriličnu minutažu. Prošlosezonskih 2-0 za turski tim u Top 16 fazi samo je stvar statistike, bez dodirnih tačaka sa večerašnjim duelom.

– Kada pomenete ime sjajnog trenera Dejvida Blata, tu nema mnogo toga da se doda. NJegov kvalitet i trenersko iskustvo su toliko značajni i prenose se na tim, koji je takođe sastavljen od izuzetnih individualaca. Odradili su prelazni rok dobro, imaju kvalitet, uspeli su da kroz pripreme urade dobre stvari i da dočekaju start sezone u odličnom stanju. Svedoci smo činjenice da svake godine ostajemo bez velikog broja igrača. Sada je otišlo šest igrača i to je posmatrano kao prirodan proces. Iskustvo svima donosi kvalitet, nama na naš način i nema dileme da je značajan faktor i da može da utiče na rezultate. Mi u Evroligu ulazimo hrabro i svesni situacije, spremni da realno sagledavamo i poraze – ukazao je crnogorski stručnjak na sled događaja, koji je poprilično realan. Poraza će biti, ali oni ne bi trebalo da budu shvaćeni na dramatičan način. U borbi sa bogatijima nijedan udarac nije nemoguć, ali će se brojati samo oni na protivnikovom licu, a i njih će sigurno biti.

Zvezda od jedan do 16

– Videćemo na kraju. Još nismo u sastavu koji je takav da bismo mogli reći da je ‘to to’ i da onda u odnosu na te parametre možemo da kažemo nešto konkretnije. Veliki broj klubova je napravio sastave da sa pravom misle da mogu da budu u vrhu. Kako će se to reflektovati na odnos snaga tih timova i Zvezde – saznaćemo vremenom, posebno kada smo mi u ovom sastavu, koji treba da se ispoštuje jer smo dobro počeli sezonu, ali… Znamo ko je pred nama, koji su to kvaliteti i nivoi. Ne fali mi realnosti i svestan sam svih faktora. Daćemo sve od sebe da budemo makar malo bolji nego što objektivno jesmo – nije hteo Radonjić da se bavi prognozama i mestom Zvezde u konkurenciji od 16 evroligaških timova.

Na vodenicu velikih

Čini se da će za timove sa manjim budžetima, baš kao što je Crvena zvezda, biti sve teže da održe korak sa bogatim timovima.
“ Očigledno je da su te tendencije, ako je slutiti po ovome što se dešavalo između dve sezone“, ukazao je crnogorski stručnjak na sve suroviju realnost koja nikako ne ide u korist evroligaških timova budžeta ne većeg od pet-šest miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari