Sav pritisak na meni 1Foto: EPA-EFE/RICCARDO ANTIMIANI

Kada si dugo u samom vrhu svog posla onda si mnogima (u isto vreme) uzor i meta, oslonac i moneta za potkusurivanje, podrška i neprijatelj… pa tako prvi teniser sveta Novak Đoković mora i(li) želi da se bavi stvarima van terena, što podrazumeva rizik od neshvaćenosti, sumnjičenja ili napada.

Pogotovo u stranim medijima, gde mu s vremena na vreme spočitavaju razne stvari, poput ponovo aktuelizovane teorije da su njegovi interesi i nesporan uticaj među kolegama razlog nesloge tenisera oko toga ko će ih predstavljati u ATP Bordu direktora.

Naročito u Engleskoj i SAD se potencira lobirajući potencijal predsednika ATP Saveta igrača rođenog u Beogradu, pa je tako novinar NJujork tajmsa Ben Rotenberg vodio dug dijalog sa Đokovićem, dan pre njegovog za sinoć zakazanog meča drugog kola mastersa u Rimu sa Denisom Šapovalovim, u želji da od Novaka dobije „portret“ poželjnog glasnogovornika u pomenutom telu.

I to par sati pre nego što je novi sastanak igrača rezultirao podelom na one što su za vremešnog Velera Evansa i bivšeg Top 10 tenisera Nikolasa Lapentija (5:5 u glasovima).

– Nije fer što me izdvajate kao onoga ko donosi odluke. Ja sam predsednik Saveta, ali u njemu je ukupno deset igrača. Većina odlučuje. Počastvovan sam time što predvodim tu grupu, ali jasno je da bilo koji moj stav ne pravi razliku, ako ta većina glasa za nekog drugog. Zajedno moramo da razumemo profil osobe koju tražimo, da li se tu radi o iskustvu u sportu, biznisu, ili o obe stvari, o tome će se raspravljati – pokušao je da stavi tačku na ovu temu prvi nosilac na „Foro Italiku“, uz opasku da se dešavalo da izabrani predstavnici igrača, s pravom glasa u Bordu, ne slede volju „baze“, ali je Amerikanac ponovio saznanja da je „Novak u senci svega i da on glasa u ime većine igrača“, pozivajući se na svoje izvore iz Saveta.

– Vidim da vi vodite računa o svakoj informaciji koju dobijate od vašeg „poverljivog izvora“. Ne ukazujem na bilo kakvu specifičnu informaciju koju imate, ne kažem da je svaki tvit koji pustite tačan ili ne, apsolutno ne, ali kažete nešto što je krajnje paradoksalno. Kažete mi da ne verujete svakoj priči koju čujete, ali onda imate informaciju od svog izvora i pišete o tome. Kreirate čitavu buku, pravite razdor, to pokreće čitav cunami protiv nas i šta onda mi treba da uradimo? Da reagujemo na svaki običan tvit? To stvarno nije korektno… Način na koji se sve čini pokazuje nedostatak poštovanja, jer je sve u cilju da se označi kao krivac jedan čovek i da se sav pritisak prebaci na njega. To je sve. Ništa protiv vas lično nemam, mislim da se ceo proces može tretirati drugačije – zaključio je najbolji teniser sveta, na čiji su račun (istim povodom) stizale prozivke i od strane pojedinih kolega.

Razumem da Federer diže cene

Na istoj konferenciji za medije Đoković je suočen i sa informacijom da je organizator povećao cene karata kada je dobio potvrdu dolaska Rodžera Federera u italijansku prestonicu.

– Prvi put čujem za ovo. Ne znam… Sigurno je da je on (Federer) najveće ime, neko ko je osvojio najviše titula, iako nikada nije bio šampion u Rimu. On je svetska ikona i samim tim, u jednu ruku, mogu da razumem ovakvu odluku. Ako to donese dodatan broj kupljenih karata i, samim tim, veću zaradu turniru, onda je to dobro za sve… – prokomentarisao je Novak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari