Sezonska rešenja i večite muke 1Foto: STARSPORT

Treću godinu zaredom organizaciju finala fudbalskog Kupa Srbije prate sumnje, peripetije, konfrontacije i igrokazi, pa će se tek 10 ili najdalje nedelju dana pre tog meča 24. juna saznati na kom terenu će to Partizan pokušati da naniže peti trofej u ovom takmičenju a Vojvodina ga osvoji drugi put u svojoj istoriji.

Iako bi trebalo da je sve već jasno, jer je takmičarskim propozicijama Fudbalskog saveza Srbije predviđena metodologija izbora grada i stadiona domaćina, 48 sati posle pobeda ova dva tima nad Crvenom zvezdom, odnosno Čukaričkim niko nije mogao da sigura gde ćemo gledati duel beogradskog i novosadskog tima.

„Finalna utakmica se igra u Beogradu, po pravilu na stadionu FK Partizan. Ukoliko su finalisti FK Partizan i FK Crvena zvezda, putem žreba se utvrđuje koji je klub domaćin, odnosno na kom se stadionu igra finalna utakmica. Ukoliko su finalisti FK Partizan i neki drugi klub, finalna utakmica se igra na stadionu FK Crvena zvezda. Ukoliko su klubovi finalisti saglasni, moguće je da se utakmica igra na stadionu jednog od njih“, suština je člana pomenutog akta posvećenog problematici domaćinstva zadnjih 90 minuta Kupa.

Predsednik Takmičarske komisije FSS, Miodrag Janković, navija za dogovor aktera finala, čime bi bila izbegnuta intervencija Izvršnog odbora ili Odbora za hitna pitanja najvišeg fudbalskog tela u našoj zemlji.

– Pokušavamo da posredujemo između dve strane, jer bi njihov dogovor ubrzao i olakšao organizaciju meča. Kada je već Crvena zvezda, zbog blizine kvalifikacija za Ligu šampiona, morala da započne radove na svom stadionu, onda bi najbolje bilo kada bi se finale desilo na stadionu Partizana ili Vojvodine. Ako izostane ta saglasnost zatražićemo im mišljenje u vezi organizacije žreba, pa ko bude imao više sreće taj će imati prednost domaćeg terena i velikog posla oko njega. Da imamo Nacionalni stadion ne bi bilo ovakvog problema, ovako nam svima treba malo strpljenja do rešenja – kaže jedan od operativaca sa najdužim stažom u državnom Savezu.

Potpredsednik Partizana, Vladimir Vuletić, koren čestih ujdurmi ove prirode vidi u „nepreciznosti Pravilnika FSS u vezi sa domaćinstvom Kupa Srbije“.

– U pravu je najvažnija pravna sigurnost, znači da se poštuje ono što je donešeno. A, izuzetna nepreciznost pomenute regulative ostavlja prostora za kalkulacije i različita tumačenja. Poseban problem je sklonost Fudbalskog saveza Srbije da krši sopstvene procedure i oglušava se o svoje propise. Poslednji put u vezi skraćenja Superlige, bez presedana u Evropi, jer su svuda birali odigravanje svih preostalih mečeva ili administrativni kraj sezona prekinutih pandemijom korona virusa – kaže za naš list profesor Pravnog fakulteta u Beogradu, pa nudi dokaze nedoslednosti FSS u vezi izbora domaćinstva Kup finala.

– Da se vratimo u blisku prošlost, prvo u 2018. godinu. Tada je FSS leto pre, usred takmičenja i protivno sopstvenim pravilima odredio FK Radnik i grad Surdulicu za organizatore finala, iako je tamošnji stadion infrastrukturom i kapacitetom daleko ispod nivoa istih objekata u nekim drugim mestima. Sezonu kasnije imali smo još veći problem, pošto je FSS opet unapred prihvatio „kandidaturu“ FK Radnički i Niša, a pošto ta ekipa nije dočekala finale, pa uprava i lokalna vlast više nisu bili zainteresovani za pomenuti događaj, došlo se do žrebanja domaćinstva između nas i Crvene zvezde.

Lični stav visokog funkcionera u upravi crno-belih je da bi bilo najbolje izabrati jednu od sledeće dve opcije.

– Smatram najlogičnijom utakmicu na neutralnom terenu, na primer Spartaka iz Subotice. U redu bi možda bio i niški „Čair“, ali tamo je teren lošiji. U suprotnom bi trebalo ponovo organizovati žreb, pa kako bude, kada već FSS svaki čas menja način izbora – zaključuje Vuletić, inače rezigniran iščuđavanjem javnosti i medija nepoštovanju socijalne distance na tribinama u Humskoj, tokom večitog derbija u polufinalu Kupa, kada „postoje fotografije sa skupa Socijalističke partije Srbije i mitinga i kontramitinga ispred republičke Skupštine, na kojima nije mogla igla da padne, a organizovani su u gorem epidemijskom trenutku“.

I u Vojvodini bi bili najsrećniji kada bi se za trofej borili na svom „Karađorđu“, a ne pred većinskom publikom Partizana u Beogradu, ali su svesni da je nemoguće da dobiju amin protivnika za tako nešto.

– „Karađorđe“ je nama najbolja opcija, jer bismo igrali pred više naše publike, a klub i Novi Sad imaju sve što je potrebno za organizaciju jednog takvog meča. Ipak, mislimo da bi najkorektnije bilo da domaćin bude određen žrebom FSS, između nas i Partizana, pa ko bude imao više sreće, ili da se igra na neutralnom terenu – kaže za Danas član Upravnog odbora „lala“ LJubomir Apro, a iza njegovog stave stoji i ostatak rukovodstva crveno-belih iz srpske Atine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari