Snovi o Evroligi počinju u Hamburgu 1foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Cilj za ovu sezonu je jasno postavljen – povratak u Evroligu. Za košarkaše Partizana postoje dva putića do konačnog odredišta, a jedan, čini se teži, vodi do finala Evrokupa. Tu misiju crno-beli će započeti na gostovanju Hamburgu (19.30) timu koji je svakako među slabijima u Grupi A.

Ipak, novi format je tako koncipiran, da u prvoj fazi ekipama neće biti samo cilj da budu među osam, već što bolje plasirani jer će se od osmine finala pa sve do finala igrati samo jedna utakmica i to na terenu bolje plasiranog tima.

Partizan bi trebalo da bude favorit na povratničkom nastupu Željka Obradovića u Evrokupu, posle godina i decenija postizanja vrhunskih rezultata u Evroligi.

Duelom u Hamburgu, crno-beli ulaze u ritam igranja dve utakmice nedeljno sve do 17. novembra kada će biti napravljena kraća pauza, do 7. decembra.

Hamburg je zanimljiv po tome što je poslednjih godina afirmisao igrače i po evroligaškim standardima i što ga sa klupe predvodi mladi španski stručnjak Pedro Kales (38 godina) koji je u Nemačku stigao 2012. kao stručnjak za fizičku pripremu igrača.

Kao i većina nemačkih klubova, i Hamburg ima dosta američkih igrača (ukupno petoricu)  među kojima se posebno ističe bek Kejleb Homsli sa prosekom od 16 poena po meču i 43,3 odsto za tri poena u Bundes ligi.

Zavidne organizacijske sposobnosti ima Džejlon Braun, dok je 202 centimetra visoki Robin Kristen najkompletniji domaći igrač i ubedljivo najbolji šuter sa procentima za tri od 68,2 odsto.

–  Napravili smo dublju analizu i gledali snimke utakmica, jasno je da ćemo za protvnika da imamo tim koji igra izuzetno agresivnu košarku. Pokušava čak i posle primljenog koša da trči i to je glavna odlika Hamburga. Bez ikakve dileme moramo da svedemo njihov broj ubačenih poena iz tranzicije na minimum, da budemo svesni da je to tim koji igra izuzetno agresivnu odbranu svih 40 minuta s presingom, moramo da budemo spremni na to. Moramo da budemo spremni da zaustavimo njihove najbitnije igrače koji dosta kreiraju, ali i pogađaju – upozorava trener obradović, svestan da Hamburg neguje stil igre koji naročito pogoduje američkom shvatanju košarke.

Nemci su loše startovali u Bundes ligi; na skoru su 2-2, pre svega zbog nesrećnog poraza od Ludvigzburga.

– S obzirom da je prva utakmica, ima posebnu draž. Novo je takmičenje, vidim kod igrača veliku želju na treningu otkako smo se skupili, da radimo jako i s te strane ne mogu da imam zamerki. Može da ih bude čak i kada se odigra najbolja utakmica. Nastojaćemo da što duže imamo koncentraciju. U ovih nekoliko utakmica koje smo odigrali u ABA ligi bilo je dosta dobrih stvari, ali i nekih loših. Sve je to negde normalno jer se ekipa još navikava na mene i ja na njih. Sve je to proces koji traje i za koji je potrebno vreme – podsetio je trener Partizana.

Sa 80 poena u proseku, Hamburg ne spada u efikasnije timove nemačkog prvenstva, ali je neko ko predstavlja sinonim za timsku košarku. Imaju impresivnih 21,5 asistencija po meču. Defanzivno su vrlo agresivni, o čemu svedoči i podatak od čak osam ukradenih lopti čime je u dobranoj meri iznivelisan broj izgubljenih lopti po meču (14,3).

 

 

Mur: Kao Martovsko ludilo

Novi sistem od 20 klubova podeljenih u dve grupe sa po 10, od kojih osam najboljih prolazi u osminu finala, nešto  je što se dopada Daglasu Muru: “ Čeka nas Hamburg, ekipa koja igra dobru odbranu. Mi ćemo da se potrudimo da uradimo sve što trener od nas traži i pobedimo. Imaju dobru igru u tranziciji, moramo odbranom da odgovorimo na to. Inače, sistem je drugačiji od onoga što sam igrao kada sam bio u Francuskoj, ali mi se sviđa. Više utakmica, više šansi, biće zabavno. Podseća dosta na NCAA Martovsko ludilo, sve može da se desi. Zato nijednog protivnika ne smeš da uzmeš zdravo za gotovo. To je naš plan“, naglasio je Mur.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari