Španovićeva među favoritima 1Foto: Starsport

Posle više mitinga prestižne Dijamantske lige i nacionalnih takmičenja otvorenog tipa atletska dvoranska sezona u svetu kulminiraće planetarnim šampionatom u Birmingenu (1 – 4. mart), a među učesnicima takmičenja na tlu Engleske nalazi se i četvoro predstavnika Srbije.

Na osnovu ispunjenih normi selektor Slobodan Popović na SP vodi trofejnu skakačicu u dalj Ivanu Španović, osvajača više medalja u bacanju kugle Asmira Kolašinca, te Tamaru Salaški i Maju Ćirić, prijavljene za trku na 400 metara.

Najjači adut malobrojnog tima je aktuelna prvakinja Evrope na otvorenom i u sali, trećeplasirana na Olimpijskim igrama 2016, srebrna na dvoranskom SP 2015. godine, nesuđena pobednica SP pod vedrim nebom prošlog leta, osvajačica poslednje letnje Dijamantske lige i treća u generalnom plasmanu upravo završenog zimskog mini izdanja DL, čijih su 6,93 metara s nedavnog Serbia opena najbolji rezultat na svetu od početka 2018.

– Skok na mitingu u Beogradu pokazuje da se nalazim u dobroj formi i da ću spremno dočekati SP u dvorani, što mi je prioritet za ovaj deo sezone – ima pokriće za najveće ambicije dvadesetsedmogodišnja Zrenjaninka, koja je na generalnoj probi za SP, na vikend mitingu DL u Glazgovu već u prvoj seriji odnela treću poziciju, pa posle još dve serije odustala ne želeći da rizikuje povredu na podlozi drugačijoj od one u Birmingenu.

Nogu na SP povući će ipak kratkoprugaški tandem Silaški – Ćirić.

– Očekujem da se što bolje snađem u kvalifikacijama, da pokušam da prvih 200 metara prođem brže, a posle kako bude. Ova disciplina u dvorani je mnogo drugačija od 400 m napolju. Ja se očigledno ne snalazim najbolje u dvorani, ali ću svakako dati sve od sebe, da uz malo sreće s grupama i svojom dobrom trkom dođem do polufinala sto bi mi izuzetno značilo – objasnila je pred put Silaški, čiji je najbolji rezultat u dvorani 52,99 sekundi, a glavni cilj ove što bolji nastup na prvenstvu Evrope ovog leta.

Maja Ćirić, aktuelna rekorderka države na 400 m, normu je ispunila tek na državnom šampionatu (52.78 sekundi), a ovo joj je debi na velikim međunarodnim seniorskim takmičenjima.

– Nemam mnogo iskustva na tako velikim takmičenjima, tako da ću pokušati što normalnije da pristupim trci i naučim što više iz nje – iskrena je Ćirićeva.

            Raspored atletičara Srbije

Silaški, Marić

II dan (2. mart) – kvalifikacije na 400 metara od 13.10 po srednjeevropskom vremenu, a eventualno polufinale od 21.32

Asmir Kolašinac

III dan (3. mart) – finale u bacanju kugle, od 12.45

Ivana Španović

IV dan (4. mart) – finale skoka u dalj, od 16.27

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari