Srbija osvojila bronzanu medalju na svetskom prvenstvu u e-sportu 1Foto: Srpski Savez Elektronskih Sportova i esportova (SESE)

 

Veliki uspeh za našu CS:GO reprezentaciju i celu Srbiju na međunarodnom IeSF šampionatu u Rumuniji.

Nagradni fond bio je 500.000 evra. Među 120 reprezentacija, preko Češke, Kazahstana, Makedonije, Ukrajine, naša reprezentacija došla je do polufinala.U finalnom obračunu, naši predstavnici poraženi su od Švedske, ali smo u borbi za treće mesto osvojili bronzu, prenosi RTS.

Od 24. avgusta do 3. septembra održao se Svetski E-sports Šampionat u organizaciji Međunarodne E-sports Federacije (IeSF), u kulturnom centru cele Rumunije, prelepom gradu Jašiju.

Sa 120 nacija, 15. po redu Svetsko E-sports prvenstvo bilo je najveće izdanje IeSF- ovog vodećeg događaja, nadmašujući Svetsko E-sports Prvenstvo 2022. godine na Baliju na kojem je učestvovalo preko 600 sportista iz 106 zemalja. Na ovogodišnjem svetskom prvenstvu, najveštiji esportisti sveta takmičili su se za novčanu nagradu od pola miliona dolara, medalje i impozantni trofej koji je pripao zemlji sa najboljim ukupnim plasmanom.

Ove godine, Srpski Savez Elektronskih Sportova i E-sportova (SESE) na svetsko prvenstvo odveo je četiri reprezentacije, koje su branile boje naše zemlje u igrama Counter-Strike: Global Offensive, eFootball 2023, Tekken 7, i PUBG MOBILE.

Od 96 reprezentacija, naš eFootball virtuoz Marko „Roksa’’ Roksić ušao je u najboljih osam i ponovo dokazao da je jedan od najboljih igrača na svetu. Ipak, najveći uspeh ostvarila je naša CS:GO reprezentacija, koju čine Ivan ”choiv7” Živković, Nikola „Dragon” Bošković, Vladan ”CLDN” Radević, Vladan ”kind0” Mandić i Aleksa ”Impulse” Stankić.

U nedelju, 3. septembra održao se meč za treće mesto na CS:GO turniru u sklopu svetskog IeSF šampionata, na glavnoj bini nadomak velelepne Palate Kulture. U borbi za bronzanu medalju snage su odmerili Srbija i Uzbekistan. Obe ekipe su završile na prvom mestu u svojim grupama, tako da je bilo teško predvideti koja reprezentacija će preovladati.

Naša ekipa je pokazala neverovatnu veštinu i timski rad, koji je bio na potpuno drugom nivou u poređenju sa Uzbekistancima. Srbija je bila izuzetno dominantna u ovom meču, koji se završio sa ubedljvim rezultatom 2-0. Sa ovom pobedom, Srbija je osvojila bronzanu medalju, kao i zasluženu novčanu nagradu od 20.000 dolara. Medalje su dodeljene tokom svečane ceremonije zatvaranja svetskog prvenstva u esportu, koja se održala iste večeri.

„Osećaj je neverovatan. Samo nam je žao što nismo odigrali malo bolje, pošto verujem da bismo u tom slučaju bili u finalu. Ipak, treće mesto je jako slatko, posebno posle ovako ubedljive pobede. Želeo bih da se zahvalim svima koji su nas bodrili do samog kraja. Dobili smo mnogo poruka podrške od navijača kod kuće. Samo se nadam da ćemo sledeće godine uspeti da dođemo do zlatne medalje. Čast nam je što smo predstavljali Srbiju na međunarodnoj sceni esporta’’, rekao je kapiten srpske reprezentacije, Ivan Živković.

„Želeo bih da čestitam našoj CS:GO ekipi na neverovatnom performansu i osvojenoj medalji. Ovo je sjajno dostignuće za Srbiju na polju esporta i šire, i siguran smo da ćemo sledeće godine ostvariti još bolji rezultat’’, izjavio je Nikola Nešović, generalni sekretar Srpskog Saveza Elektronskih Sportova i E-sportova.

Za srpsku CS:GO reprezentaciju nastupaju: Ivan ”chiov” Živković, Nikola ”Dragon” Bošković, Vladan ”VLDN” Radević, Vladan ”kind0” Mandić, Aleksa ”Impulse” Stankić.

O SESE

Srpski Savez Elektronskih Sportova i esportova (SESE) je jedini zvanični e-Sports savez republike Srbije priznat od strane Ministarstva Sporta koji za cilj ima popularizaciju e-sporta u Srbiji i regionu. Osnovan je 2008. godine, a postaje član International e-sports Federacije (IeSF) odmah po osnivanju 2009.

Zadatak Srpske e-Sport Asocijacije je da okupi sve gejmere zainteresovane za takmičenja na domaćoj i internacionalnoj sceni. Pored registrovanja igrača iz Srbije, zadatak SESE je i uvođenje standarda u kompetitivnom gejmingu. Asocijacija je do sada organizovala preko 100 događaja i učestvovala na svih 12 svetskih šampionata. Najveći uspeh je osvojeno prvo mesto u Koreji 2015 godine u ukupnom ekipnom plasmanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari