Trijumf iz inata 1Foto: Starsport

Prošla su vremena kada su košarkaši Partizana pred večiti derbi slovili za apsolutne favorite i kada se u pitanje dovodila samo koš razlika na kraju meča.

Isto tako, u poređenju sa prošlosezonskim odnosom snaga, crno-beli imaju kvalitetniji sastav, dovoljno kompetentan da večeras Zvezdinim navijačima pokvari već unapred pripremljenu žurku. Podršku svojih pristalica neće imati, jer je uprava Zvezde rešila da ulaz u halu „Aleksandar Nikolić“ omogući samo svojim pristalicama, svesna da će u regionalnom revanšu biti ostavljena na „milost i nemilost“ navijača crno-belih.

Partizan pred derbi mora da reši jedan veliki problem vezan za izuzetno mali broj poena koji postiže u poslednje vreme. Na poslednja dva meča u ABA ligi (FMP, Budućnost) crno-beli su u proseku ubacili svega 63 poena; ako se u obzir uzme i meč FIBA Lige šampiona protiv poljskog Štelmeta, koji je odigran posle poraza od Podgoričana, prethodivši večitom derbiju, na kome su Veličković i saigrači postigli mizernih 58 poena, jasno je da će trener DŽikić morati vraški da se potrudi u osmišljavanju akcija koje bi trebalo da „prolaze“ protiv najbolje odbrane u regionu.

Evidentno je da se šuteri poput Marinkovića, Andrića i Robinsona dosta muče u pokušajima za tri poena; mizernih 12 odsto protiv Budućnosti i sličan procenat uspešnosti u duelu sa Štelmetom pokazatelji su da Hečer i Ratkovica praktično u napadu i nemaju pomoć od saigrača iz spoljne linije. Veličković svakako jedini pravi razliku pod košem kada je u pitanju kreacija, dobar i pravovremeni pas i šut sa distance i sigurno će, uz pomenute plejmejkere, biti tačka oslonca u igri Partizana. U prošlosti je odigrao puno derbija i sigurno će motivaciono pokušati da utiče na saigrače.

Luković bi defanzivno mogao da namuči pre svega Kuzmića; prošle sezone je bio vodeći bloker reginalne lige u dresu MZT, a i na startu tekuće dominira u pomenutom segmentu zbog impozantnog raspona ruku i solidnog osećaja za skok.

Trener DŽikić je tokom sezone isticao da moć Zvezdine odbrane leži u tome što maltene svi bekovi imaju sto kilograma težine zbog čega je veoma teško svakoj ekipi da probije njihovu prvu liniju odbrane. Crveno-beli rivala u proseku spuštaju na sedamdesetak poena; koristeći stečeno znanje iz Evrolige i iskustvo na osnovu uigranosti, koje je kod većine igrača u rasponu od tri godine zajedničkog treniranja i igranja, tačno znaju na koji način da ekspoatišu protivnikove mane. Partizan prevashodno treba da suzi manevarski prostor Jovića u organizaciji igre; prvi plej crveno-belih u poslednje vreme deluje dosta umorno, što je jedan od razloga osetno sporije igre i manjeg broja lakih poena. Ukoliko u tome uspe Partizan će značajno povećati šanse da dođe do trijumfa.

Partizan bolji u gostima

Kada je regionalna liga u pitanju Partizan vodi u međusobnom skoru 18:13; interesantan je podatak da crno-beli i pred većinskim Zvezdinim navijačima imaju pozitivan skor 8-6, što samo pokazuje da prednost domaćeg terena u košarkaškom večitom derbiju nije uvek i presudna po pitanju konačnog ishoda utakmice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari