Veliko veče Ognjena Dobrića 1Foto: STARSPORT

Drugi finalista ovogosišnje sezone ABA lige postala je sinoć Crvena zvezda koja je u majstorici u hali „Aleksandar Nikolić“ bila bolja od Mornara 88:69 (26:19. 26:18, 16:19, 20:13 ).

Crveno-beli će se u finalu sastati sa podgoričkom Budućnosti, prvi meč je na programu 9. aprila, takođe u bivšem Pioniru.

Meč je i definitivno prelomljen tri minuta pre krtaja treće četvrtine kad je Mornar minus iz prvog dela sveo na samo dva poena i imao napad za vođstvo. Stvar je u svoje ruke uzeo do tada prilično nesigurni Ročesti koji je dao osam poena za redom, priključili su se i saigrači i serijom se odlepili na nedostižnu razliku. Do kraja je sve bilo odraživanje i pumpanje razlike.

U prvom delu došle su do izražaja sve slabosti Mornara i kvaliteti Crvene zvezde. Gostima je zaustavljena igra u tranziciji, čak i svesno pravljenim faulovima, s druge strane, domaći su svoj konranapad razvijali bez problema, uvek imali višak, i poentirali često i iz drugog pokušaja. Crveno-beli su još i pogađali sa distance, u jednom trenutku šutirali su za tri 5-6, Barani su iza linije 6.75 pogodili samo dva šuta iz „samo“ devet pokušaja. I seckanje igre više je odgovaralo Zvezdi, koja je šutirala 18 slobodnih bacanja, Barani su izveli 17, u oba perioda strašno rano se izlazilo iz bonusa. Domaći su u nekoliko navrata imali dvocifrenu prednost, Barani su se vraćali na manju distancu, da bi u finišu prvog poluvremena, dobrom odbranom i tranzicijom crveno-beli otišli na odmor sa plus 15. Jedini kvalitet Mornara bio je ofanzivni skok, ali je, pre svega, Reli Ros nekoliko puta upropastio „gotove“ napade.

Ključ utakmice bilo je sjajno šutersko veče Zvezde, pokazalo se po ko zna koji put ove sezone da su mečevi u kojima postignu 10+ trojki, gotovo po pravilu za njih dobijeni. Ako se tome doda i ukupan šut iz igre od 60 odsto (naspram jedva preko 30 odsto Mornara), te dvostruko više asistencija, ova utakmica jednostavno „nije mogla“ biti izgubljena.

Mornar je, s druge strane, očigledno dao svoj maksimu u ovom trenutku. Celu polufinalnu seriju igrali su sa skraćenom rotacijom, veliki su pritisak i minutaža bio na ključnim igračima što je moralo da dođe na naplatu. Luković je zaigrao, u prvom delu samo dva minuta, u nastavku malo više, bez ikakvog učinka, i pretpostavljalo se da je pauza od mesec dana zbog povrede ostavila traga. Nidam je brzo ušao u problem sa ličnim greškama, što je izazvalo mnogo više sedenja na klupi za njegov ukus, te je ispao iz napadačkog ritma, a i odbrana je bila postavljena baš prema njemu. Drugi junak meča u Baru, Nemanja Vranješ, odigrao je sasvim solidno, ali je zbog skromnog učinka saigrača vrlo retko ostajao na otvorenom šutu gde je najopasniji. Potpuno katastrofalno veče po svoj tim imao je Reli Ros, nije mogao da pogodi ništa, pa ni slobodna bacanja, gubio je lopte u serijama, birao čudna „rešenja“.

Jednu od najboljih utakmica u karijeri odigrao je Ognjen Dobrić, šutirao je trojke 5-5, delio blokade, zakucavao, stizao sve u odbrani, dao na kraju 19 poena. Kod domaćih dvocifreni su još bili Ročesti sa 18, Omić sa 11 i Lesor sa 10 poena. U Mornaru je najefikasniji bio Vranješ sa 21 poenom (trojke 3-9), dvocifren je bio još samo Nidam sa 11 poena. Pomenuti Reli Ros je za skoro 30 minuta na parketu samo jednom pčogodio iz igre, a prodao šest lopti.

Pet utakmica za sedam dana

Finalna serija plej-ofa startovaće 9. aprila u Beogradu. Za razliku od polufinala gde su utakmice igrane na sedam dana, u finalu je raspored maksimalno zgusnut. Ostali termini su 10, 12, 13 i 15. april. Igraće se po sistemu 2-2-1, prve dve utakmice u dva dana u beogradu, pa posle dana pauze dve u Podgorici. Posle dana pauze eventualna majstorica je u Beogradu.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari