Zvezda dočekuje jermenskog prvaka na srpski pogon 1photo: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Mada je Didelanž imao minimalnu prednost posle prvog susreta sa Pjunikom mnogo je više bilo ubeđenih u prolaz Luksemburžana pre Jermena, ali je Klužov dželat iz 2. runde borbe za Ligu šampiona oborio te pretpostavke i s 4:1 otišao na megdan Crvenoj zvezdi. Počev od sledeće srede i duela na stadionu beogradskog tima (20.45), po svim parametrima favorita u odnosu na najtrofejniji klub jedne od nekadašnjih sovjetskih republika.

To što je za tri decenije i kusur godina postojanja osvojio 15 titula, osam nacionalnih Kupova i devet puta bio pobednik tamošnjeg Superkupa jeste impresivna cifra, ali do ovog leta nije ništa vredela u Evropi. Jer, da mu nisu išli na ruku očajni potezi Didelanžove odbrane u drugom meču pitanje je da li bi premijerno u istoriji ušao u grupnu fazu UEFA takmičenja.

Ovako mu čak i u slučaju kraha u trenutnim kvalifikacijama i neuspelog pokušaja plasmana u utešnu Ligu Evrope sleduje jesen u Ligi konferencije.

Posle brojnih pokušaja da probije svoje limite i silnih poraza pred vratima LŠ i LE, tamo gde su crveno-beli poslednjih pola decenije redovno učestvovali i skupili toliko bodova za svoj i koeficijent srpskog prvenstva da bi u slučaju ponovne odbrane trona 2023. godine direktno otišli u Ligu šampiona i automatski zaradili desetine miliona evra iz nagradnog fonda krovne organizacije.

Razlika u klasi i šansama za uspeh u sledećih 180 minuta, izražena u novcu, upadljiva je i na polju tržišne kolektivne i pojedinačne vrednosti pulena Dejana Stankovića i Jegiša Melikjana. Prema procenama relevantnog Transfermarkta, kompletan sastav sa „Vagzen Sargsjan“ stadiona vredi manje nego Zvezdin golgeter i asistent Mirko Ivanić.

Naime, kupovina svih Pjunikovih prvotimaca koštala bi 6.140.000 evra, dok bi za pomenutog ofanzivnog vezistu trebalo dati čitavih osam miliona u istoj valuti. Ili, na primer, najskuplji – štoper Sergij Vakulenko i centarfor Marjan Radeski vrede po 350.000, a  Zvezdi su od njih „jeftiniji“ samo retko upotrebljavani Nikola Stanković, Stefan Leković i Zoran Popović.

Takođe, Crvena zvezda je uveliko u takmičarskom ritmu, pa će joj sutrašnji duel sa starim dužnikom Radnikom biti već četvrta bitka u prvenstvu, dok će Pjunik tek dan kasnije u klinču sa Araratom početi odbranu domaćeg primata.

I to sa čak osamnaestoricom stranaca korišćenih u formaciji 4-2-3-1. Pri čemu kvartet dolazi iz Srbije: defanzivci Zoran Gajić (godinama jurio za loptom po Češkoj) i Boris Varga (stigao iz TSC-a), igrač sredine terena Nemanja Mladenović (doveden iz Novog Pazara) i centarfor Uroš Nenadović (nosio dres Rada, Vojvodine, Radnika…).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari