Američke snage ubile vođu ISIL-a: Bajdenova naredba je bila posebna 1Foto: EPA-EFE/MUHAMMAD SADIQ

Američke snage ubile su vođu Islamske države Bilala al Sudanija i 10 njegovih operativaca na severu Somalije, saopštili su američki zvaničnici.

Al-Sudani je ubijen nakon što su američke specijalne snage izvršile raciju na udaljeni kompleks planinskih pećina u nadi da će ga uhvatiti, prenosi BBC.

„Al-Sudani je bio odgovoran za podsticanje rastućeg prisustva ISIL-a u Africi, rekao je ministar odbrane Lojd Ostin, dodajući da je navodno finansirao aktivnosti grupe na globalnom nivou, prenosi Oslobođenje.

Analitičari kažu da je činjenica da je predsednik Džo Bajden naredio svojim trupama da lično ubiju Al-Sudanija, umesto da pošalju dronove, pokazatelj koliko je on bio značajna meta. Detalji o prirodi operacije još nisu objavljeni, ali se zna da su vojnici na lokaciju stigli helikopterom, kako prenosi Njujork tajms, a Sudani je poginuo u pucnjavi.

Ova operacija se dogodila nakon što je Bajden premestio američke trupe, koje je bivši predsednik Donald Tramp prethodno povukao iz zemlje, u Somaliju. Međutim, najavljeno je da će trupe samo obučavati somalijske vojnike, a ne da vode operacije.

Poslednjih godina, ISIL je navodno proširio svoje aktivnosti na nekoliko afričkih zemalja, uključujući Mozambik i Demokratsku Republiku Kongo. U Somaliji je to relativno mala grupa, sa daleko istaknutijom grupom Al-Šabab povezana sa Al-Kaidom koja kontroliše veći deo juga.

Pre nego što se pridružio Islamskoj državi, Sudani je navodno operativno radio za Al-Šabab, pomažući u obuci boraca. Rečeno je da su za planiranje operacije protiv Sudanija bili potrebni meseci. Somalija je pozdravila ubistvo Sudanija.

„Ovo je veoma pozitivno i dobrodošlo“, rekao je savetnik somalijske vlade za bezbednost Husein Šeik Ali.

On je naglasio da Islamska država nije tako velika pretnja kao Al Šabab u Somaliji, ali da je Sudani „opasan“.

„Poruka je da vođe terorističkih grupa u Somaliji nisu bezbedni“, nastavio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.