Devet Palestinaca ubijeno u izraelskoj raciji u Dženinu 1Posldice napada Izraela na Gazu Foto: FoNet/AP

Devet Palestinaca je ubijeno tokom izraelskog vojnog napada na okupiranoj Zapadnoj obali – najsmrtonosnijeg u poslednjih nekoliko godina – kažu palestinski zvaničnici.

Jedna žena stara 60 godina je prijavljena među mrtvima, u gradu Dženin, koji se nalazi u žarištu.

Izraelska vojska je saopštila da su njene trupe ušle da uhapse militante Islamskog džihada koji planiraju „velike napade“.

Palestinsko predsedništvo optužilo je Izrael za „masakr“ u Dženinu, koji je bio poprište ponovljenih racija poslednjih meseci.

Upadi su deo onoga što izraelska vojska opisuje kao antiterorističku ofanzivu koja je počela prošlog aprila, piše BBC.

Jaka pucnjava i eksplozije mogu se čuti na video snimku iz izbegličkog kampa Dženin u četvrtak ujutro, dok su izraelske trupe opkolile zgrade i sukobile se sa palestinskim militantima.

Palestinsko ministarstvo zdravlja identifikovalo je troje ubijenih. Dvadeset osoba je takođe ranjeno, od kojih četiri teže, navodi se u saopštenju.

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su njihove trupe ušle u Dženin da uhapse „teroristički odred“ Islamskog džihada, koji je optužen da je „teško uključen u planiranje i izvođenje više velikih terorističkih napada na izraelske civile i vojnike“.

Rečeno je da su snage opkolile zgradu i da su trojica naoružanih osumnjičenih „neutralizovana“ nakon što su otvorili vatru, dok se četvrti osumnjičeni predao. IDF je saopštila da su drugi palestinski naoružani napadači pucali na vojnike i uzvratili vatru, pogađajući mete. Dodaje se da se istražuju „tvrdnje o dodatnim žrtvama“.

Islamski džihad i Hamas saopštili su da su njihovi militanti gađali vojnike pucnjavom i improvizovanim eksplozivnim napravama.

Kuća za koju je IDF rekla da je korišćena kao skorivšna ćelija Islamskog džihada i dalje tinja.Spoljni zidovi u prizemlju su pretvoreni u ruševine. Gornji sprat je u međuvremenu bio prožet rupama od metaka, dok je na stepeništu bila lokva krvi.

Aisha Abu al-Naj, 73, koja živi u susedstvu, rekla je za BBC da joj se kuća zatresla tokom racije, primoravši nju i njenu djecu da se sklone.

„Plašili smo se. Videla sam vojsku i onda nisam mogla da otvorim ni da pogledam kroz prozor. Bila je zastrašujuća situacija“, rekla je ona.

„Bilo je nekoliko mladih Palestinaca pored naše zgrade koji su onda došli i opkolili je. Pucali su na njih. I onda je bilo mnogo ljudi koji su ubijeni.

Zvanična palestinska novinska agencija Vafa javila je da je sedam mladića upucano i ranjeno dok su pokušavali da spreče izraelske snage da uđu u Dženin i da su trupe „potpuno uništile“ klub kampa Dženin.

Taksista Mohamed Amori rekao je da je razgovarao sa prijateljem kada su se izraelske trupe zaustavile pored zgrade u blizini kluba u automobilima i kamionu.

„Čuli smo pucnje. Pobegli smo u klub Dženin i tamo smo ostali pod opsadom tri sata.“

Dodao je: „Posle oko sat vremena vojni buldožeri su uništili automobile sa obe strane puta, a zatim uništili zid kluba.

Palestinska ministarka zdravlja Mai al-Kaila rekla je da kola hitne pomoći Palestinskog Crvenog polumeseca u početku nisu mogla da dođu do ranjenih jer su izraelske trupe ograničile pristup licu mesta.

Dečje odeljenje lokalne bolnice takođe je pogođeno izraelskim suzavcem, rekla je ona. IDF je agenciji AFP kazala da je bilo aktivnosti nedaleko i da je moguće da je kroz otvoren prozor ušao suzavac.

Palestinski predsednik Mahmud Abas proglasio je trodnevnu nacionalnu žalost kao odgovor na, kako je njegov portparol nazvao „masakr“ koji se dešava „usred međunarodne tišine“.

„To je ono što podstiče okupacionu vladu da izvrši masakre nad našim narodom pred očima sveta“, rekao je Nabil Abu Rudejne.

Zamenik guvernera Dženina Kamal Abu al-Rub rekao je za AFP da stanovnici žive u „stvarnom ratnom stanju“ i da izraelske snage „sve uništavaju i pucaju na sve što se kreće“.

Izaslanik Ujedinjenih nacija za Bliski istok Tor Vennesland rekao je: „Duboko sam uznemiren i tužan zbog kontinuiranog ciklusa nasilja na okupiranoj Zapadnoj obali“.

„Od početka ove godine i dalje smo svedoci visokog nivoa nasilja i drugih negativnih trendova koji su obeležili 2022. godinu. Ključno je da se tenzije odmah smanje i da se spreči veći gubitak života“, dodao je on.

Najmanje 29 Palestinaca su do sada ove godine ubile izraelske snage na Zapadnoj obali, uključujući vojnike i civile, dok vojska tamo nastavlja operacije.

Prošle godine na Zapadnoj obali je ubijeno više od 150 Palestinaca, skoro svi od strane izraelskih snaga. Među mrtvima su bili nenaoružani civili i naoružani napadači.

U nizu napada Palestinaca i izraelskih Arapa na Izraelce, kao i pucnjave militanata na trupe tokom racija hapšenja, u međuvremenu je ubijeno više od 30 ljudi, uključujući civile, policiju i vojnike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.