Palestinci prekidaju bezbednosnu saradnju s Izraelom 1Foto: EPA-EFE/ALAA BADARNEH

Palestinska uprava je danas saopštila da će prekinuti bezbednosnu saradnju s Izraelom posle izraelske vojne racije na okupiranoj Zapadnoj obali u kojoj je ubijeno devetoro Plestinaca.

Dve strane su održavale bezbednosne veze u zajedničkom nastojanju da se suprotstave islamskim ekstremistima, a prekid takvih veza podstiče bojazan da napadi ekstremističkih organizacija možda neće moći da se spreče.

Palestinska uprava je i ranije pokušavala da prekine veze u znak protesta, ali sa malo uspeha, jer palestinsko rukovodstvo ima koristi od takvih veza i pod pritiskom je SAD i Izraela da ih održi.

Portparol Palestinke uprave Nabil Abu Rudejne je najavio prekid veza na koferenciji u Ramali posle najsmrtonosnije pojedinačne izraelske vojne operacije na Zapadnoj obali u poslednje dve decenije.

Devetoro Palestinaca, uključujući jednu stariju ženu, ubijeno je tokom racije u Dženinu na okupiranoj Zapadnoj obali i još jedan palestinski mladić je ubijen u odvojenom incidentu.

Takva eskalacija nasilja povećava opasnost od velikog sukoba između dva naroda i predstavlja test za novu čvrstorukašku Vladu izraela.

Uz to po oceni AP-a baca senku na očekivanu posetu državnog sekretara SAD Entonija Blinkena regionu naredne nedelje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.