Erdogan ne odustaje od nezavisnog Severnog Kipra 1Foto: EPA-EFE/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE

Ankara će nastaviti napore da osigura međunarodno priznanje Turske Republike Severni Kipar (TRNC), poručio je turski predsednik Redžep Taip Erdogan, iako su se ideji dve države na ostrvu usprotivile EU i SAD.

U  video obraćanju članovima svoje Stranke pravde i razvoja povodom muslimanskog praznika Kurban-bajrama, Erdogan je naglasio da je jedini zahtev kiparskih Turaka u međunarodnim pregovorima o kiparskom pitanju da im se „prizna status suverene države“, koju trenutno priznaje samo Turska.

“Sve ostale ponude i predlozi više ne važe“, dodao je Erdogan, a prenosi turski dnevnik Hurijet.

Turski predsednik vratio se iz dvodnevne posete TRNC, gde je ponovio podršku Ankare rešenju kiparskog pitanja, priznanjem nezavisnosti dve države i potrebu da obe strane ostrva, kiparski Grci i Turci, budu priznate kao jednake.

“Niko ne bi trebalo da očekuje da se kiparski Turci odreknu svog jednakog statusa i suvereniteta i da prihvate da žive kao manjina prema volji kiparskih Grka“, poručio je Erdogan na severu Kipra.

EU i SAD su se brzo oglasile, odbacile Erdoganovu ideju i ponovile podršku jedinstvenom Kipru i nastavku pregovora dve strane koje bi doveo do obostrano prihvatljivog rešenja.

Kipar je samostalnost stekao 1960.godine, ugovorom čije su potpisnice, pored dotadašnjeg kolonijalnog vladara Velike Britanije, bile Grčka i Turska, ali su brzo usledili oružani sokobi dve etničke grupe, kiparskih Grka i Turaka.

Grčka vojska je 1974. pokušala da izvede vojni udar i pripoji Kipar Grčkoj, ali nije uspela.

Kao odgovor na grčki pokušaj i u želji da zaštiti kiparske Turke, Turska je poslala vojsku i okupirala severni deo ostrva.

“Turska Republika Severni Kipar” proglašena je 1983. ali je priznaje samo Turska.

Niz dosadašnjih pregovora, uz posredovanje UN i zapadnih država, o Kipru je propalo.

Kipar je 2004.postao član EU, koja, kao i ostatak sveta, izuzev Turske, vladu u Nikoziji priznaje za jedinu legitimnu vlast na ostrvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari