Hong Kong: Uhapšeni zbog objavljivanja “pobunjeničkih” dečijih knjiga 1Foto: AP Photo/Vincent Yu

Policija u Hong Kongu uhapsila je pet osoba koje stoje iza objavljivanja dečijih knjiga o ovcama koje pokušavaju da odvrate vukove od svog sela, optuživši ih za pobunu.

Policija je saopštila da su dva muškarca i tri žene, starosti između 25 i 28 godina, učestvovali u zaveri da se “objave, distribuiraju, izlože ili kopiraju pobunjeničke publikacije”. Grupa je pokušala da “podstakne mržnju javnosti, a naročito dece, prema vladi i pravosudnom sistemu Hong Konga i da podstiče nasilje i nelegalne postupke”, navodi se u saopštenju policije.

Kako navode lokalni mediji, petoro uhapšenih su članovi takozvane Generalne unije govornih terapeuta Hong Konga, koja je osnovana u novembru 2019. na vrhuncu socijalnih nemira, a svoju kao svoju misiju ističe odbranu pravde, ujedinjenje industrije i borbu za građane Hong Konga.

Unija je tokom proteklih meseci objavila tri ilustrovane knjige u kojima se deci objašnjava šta je hongkonški pokret za demokratiju. Pristalice demokratije su predstavljene kao ovce koje žive u selu okruženom vukovima.

Prva knjiga, naslovljena “Čuvari ovčijeg sela” oslikava prodemokratske proteste koji su zahvatili Hong Kong 2019.

U drugoj knjizi, “Domari ovčijeg sela”, čistači u selu su stupili u štrajk kako bi isterali vukove koji posvuda ostavljaju svoj otpad. U uvodu uvde knjige objašnjava se da je to metafora za prošlogodišnji štrajk hongkonških medicinskih radnika, koji je organizovan u pokušaju da se vlada natera da zatvori granicu sa kopnenim delom Kine na početku pandemije kovida 19.

Poslednja knjiga u trilogiji – “12 hrabrih iz ovčijeg sela” – je o grupi ovaca koje su čamcem pobegle iz svog sela zbog vukova. To je direktna referenca na 12 stanovnika Hong Konga koji su prošle neuspešno pokušali da pobegnu gliserom u Tajvan, ali ih je kineska obalska straža privela i poslala u zatvor.

Optužba za pobunu potiče iz zakona iz kolonijalne ere, koji do prošle godine nije bio upotrebljen u Hong Kongu još od prenosa suvereniteta na Kinu 1997. Predviđena je kazna do dve godine zatvora za prvi takav prekršaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.