Hrvati među najmanje srećnim narodima u EU 1Foto: Pixabay/Kalasancjusz

Evropska komisija d je objavila jesenju privrednu prognozu, rezultate ankete o tome koliko su ovih dana građani u evrozoni zadovoljni svojim životom, kao i listu najsrećnijih i najnesrećnijih naroda. Rast BDP u Hrvatskoj u 2019. je prema podacima Evropske komisije iznosio 2,9 odsto, a u 2020. pada na 2,6 odsto, te u 2021. dodatno na 2,4 odsto.

Evropskoj ekonomiji predstoji duže razdoblje prigušenog rasta i niske inflacije u kontekstu globalnih trgovinskih napetosti koje posebno pogađaju industriju, uz pretnju prelivanja slabosti i na uslužni sektor, objavila je EK, snizivši procene rasta za evrozonu i EU.

Evrostat je danas, takođe, objavio listu najsrećnijih i najnesrećnijih naroda u Evropskoj uniji prema kojoj su od Hrvatske nesrećnije samo Litvanija, Grčka i Rumunija.

Najsrećnije zemlje u Evropskoj uniji su Holandija, Austrija i Finska u kojima se u protekih mesec dana čak tri četvrtine stanovništa izjasnilo srećnim, a slede Luksemburg, Španija i Danska.

„Sve u svemu, koliko ste zadovoljni svojim životom ovih dana?“, pitanje je koje je Evrostat, takođe, postavio ljudima širom Evropske unije (EU).

Zadovoljstvo životom predstavlja kako ispitanik ocenjuje svoj život kao celinu.

Na skali od 0 („uopšte nisu zadovoljni“) do 10 („potpuno zadovoljni“), prosečno (prosečno) zadovoljstvo životom stanovnika EU starijih od 16 godina bilo je 7,3 u 2018. godini, što je povećanje u odnosu na 7,0 u 2013. godini.

Od 2013. godine, srednji nivo zadovoljstva finansijskom situacijom njihovog domaćinstva u EU takođe se povećao, sa 6,0 u 2013. na 6,5 u 2018. godini, dok je srednje zadovoljstvo ličnim odnosima ostalo gotovo stabilno, 7,8 u 2013. i 7,9 u 2018. godini.

Najveće životno zadovoljstvo u Finskoj i Austriji, najmanje u Bugarskoj.

U 2018. godini prosečno zadovoljstvo životom, mereno na skali od 0 do 10, značajno je variralo između država članica EU.

Sa ukupnim prosekom od 8,1, stanovnici Finske bili su najzadovoljniji svojim životom u EU, a pažljivo su sledili oni u Austriji (8,0), Danskoj, Poljskoj i Švedskoj (svih 7,8). Na suprotnom kraju skale, slede stanovnici Bugarske (5.4), koji su najmanje zadovoljni.