Kina koristi podršku Poljske i Srbije nakon zamrzavanja sporazuma sa EU 1Foto: EPA-EFE/JEROME FAVRE

Kina i EU su partneri, ne konkurenti, i saradnja bi pomogla obema stranama, rekao je šefu poljske diplomatije ministar spoljnih poslova Kine koja traži podršku jer je investicioni sporazum te zemlje i EU „stavljen na čekanje“.

Poljski ministar Zbignjev Rau rekao je da je investicioni sporazum Kina-EU koristan za obe strane koje treba da se „pravilno nose sa nesuglasicama“, navodi se u saopštenju kineske vlade, preneo je Blumberg.

Rau i ministri spoljnih poslova Srbije, Mađarske i Irske su od subote do danas bili u Kini na poziv njihovog kineskog kolege Vanga Jia.

Evropski parlament je velikom većinom nedavno prihvatio odluku kojom se ratifikacija investicionog sporazuma sa Kinom zadržava što je odgovor na kineske sankcije članicama EU.

Kina je uzvratila SAD, Velikoj Britaniji i EU zbog sankcija uvedenih zbog kršenja ljudskih prava u Sinđijangu.

Kako se navodi, investicioni sporazum EU-Kina smatran je dokazom nezavisnosti EU od SAD i sposobnosti Kine da sarađuje sa američkim saveznicima koji su usvojili mnogo umereniji pristup.

Stavovi prema Kini u nekoliko evropskih prestonica su manje povoljni nego ranije, nakon što je epidemija korona virusa podstakla niz diplomatskih sporova.

Kinu na globalnom nivou kritikuju i zbog načina na koji se odnosi prema muslimanima Ujgurima i drugim manjinama.

Peking odbacuje kritike i kaže da se bori protiv terorizma i da unapređuje uslove života manjina.

U saopštenju kineske vlade navodi se da je Rau rekao da Poljska razume i poštuje legitimna prava i interese Kine i želi da uloži napore u „zdrav razvoj odnosa EU-Kina“.

Takođe Poljska pozdravlja kineske investicije i ne želi da usvoji diskriminatorne mere protiv kineskih kompanija, rekao je Rau dodajući da ta zemlja želi i da poveća poljoprivredni izvoz u Kinu.

Blumberg prenosi i da je na nedavnom sastanku s ministrom spoljnih poslova Srbije, Nikolom Selakovićem, Vang rekao da Kina podržava planove svojih proizvođača vakcina protiv kovida da razgovaraju sa Srbijom o zajedničkoj proizvodnji u Srbiji.

Kako prenosi Blumberg, dve strane su se složile oko ubrzavanja saradnje u infrastrukturi i energetici, uključujući na projektu pruge Beograd-Budimpešta koje se uglavnom kreditira Kina.

Kineska saradnja sa zemljama Srednje i Istočne Evrope fokusirana je na privredu, posebno na trgovinu, i pomoći će uravnoteženju razvoja Evrope, rekao je Vang, prenosi Blumberg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari