Kremlj: Dogovoren preliminarni datum za video-konferenciju Putin-Bajden 1Foto: EPA-EFE/ MAXIM SHIPENKOV (arhiva)

Pomoćnik ruskog predsednika Vladimira Putina izjavio je danas novinarima da će video razgovor sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom (Joseph Biden) biti održan posle puta ruskog lidera u Indiju, planiranog za iduću sedmicu, preneo je večeras Radio Slobodna Evropa (RSE).

Jurij Ušakov nije precizirao kada će se tačno održati video poziv dva predsednika rekavši da se još uvek radi na konačnim detaljima za razgovore, prenosi redakcija RSE na engleskom jeziku.

„Sastanak će se desiti za nekoliko dana. Već imamo konkretan datum i vreme za video konferenciju. Ali je bolje da se sačeka dok sve pripreme ne budu sasvim dogovorene sa američkom stranom. Onda ćemo biti u prilici da damo zvaničnu najavu“, rekao je Ušakov.

On je rekao da će dva lidera razgovarati o napredovanju primene dogovora koji su njih dvojica postigli u Ženevi u junu, o „nezadovoljavajućim“ bilateralnim vezama, „Avganistanu, Iranu, Libiji, krizi u Ukrajini, kao i o dijalogu o strateškoj stabilnosti“.

Ušakov je naglasio da se Moskva nada da će zahtevi Rusije za garancije protiv širenja NATO-a na istok takođe biti tema razgovora, dodajući da će ideja Rusije da se održi samit Saveta bezbednosti UN „najverovatnije biti razmatrana“.

Izveštaji o gomilanju ruskih vojnika na granici sa Ukrajinom poslednjih nedelja podstakli su SAD i nekoliko njenih NATO saveznika da naglase svoju podršku ukrajinskoj nezavisnosti i teritorijalnom integritetu.

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Anthony) nedavno je pozvao  Rusiju da povuče svoje vojnike raspoređene u blizini Ukrajine i tražio diplomatsko rešenje za rastuće tenziji u regionu, upozorivši Moskvu na „visoku cenu“ u slučaju agresije na susednu državu.

Rusija je pripojila ukrajinsko poluostrvo Krim u martu 2014. godine a ubrzo posle toga počela je da podržava separatiste u istočnoj Ukrajini u sukobu u kojem je poginulo više od 13.200 ljudi.

Ukrajinski i zapadni zvaničnici naveli su da je Rusija zadržala desetine hiljada vojnika i teško naoružanje u blizini ukrajinske granice od vojnih vežbi održanih u zapadnoj Rusiji ranije ove godine.

Rusija je negirala da planira napad na Ukrajinu i okrivljuje Ukrajinu i njene zapadne saveznike za raspirivanje napetosti, ukazujući na, kako navodi, slično jačanje ukrajinske vojske.