Mađarska podržava ofanzivu 1Foto: EPA-EFE/Zsolt Szigetvary

Ovakav stav se kosi sa formalnim protivljenjem Evropske unije prema vojnoj invaziji Ankare na sever Sirije, prenosi politico.eu.

„Mađarska vlada ima na umu samo jednu stvar kada je reč o turskim akcijama u Siriji a to je ono što je i u interesu Mađarske – zaustaviti migracije“, kazao je Sijarto tokom posete Azerbejdžanu. „Da nama Mađarima neko postavi pitanje šta bi ste vi želeli: Tursku rešenu migranata ili otvaranje vrata za evropski pravac, naš odgovor bi bio jasan“, kazao je mađarski ministar dodajući da Turska treba da izmesti izbeglice iz svoje zemlje i vrati ih u Siriju.

Mađarska će vrlo rado sarađivati sa Turskom kada bude formirana bezbednosna zona u Siriji gde bi mogle da se smeste porodice koje su napustile zemlju, rekao je Sijarto. Formalna pozicija EU jeste da bi Turska trebalo odmah da okonča svoje operacije u severnoj Siriji, a predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker dodaje: „ako plan uključuje stvaranje takozvane zone bezbednosti ne očekujte da EU plati za to“. Brisel je prošle ndelje pozvao Tursku da hitno obustavi svoju jednostranu vojnu akciju.

„Vojna akcija će naneti štetu bezbednosti koalicionih lokalnih partnera i rizikuje novu nestabilnosti na severu Sirije, to bi bilo plodno tlo za pobunjenike ISIS-a“, kazala je šefica za spoljnu politiku EU Federika Mogerini.

Mađarski premijer Viktor Orban u ponedeljak je razgovarao sa Redžepom Tajipom Erdoganom kada mu je turski kolega zahvalio na podršci na međunarodnoj sceni. Turski lider posetiće Budimpeštu 7. novembra.