Protestni skup u Kosovskoj Mitrovici 1Foto: Đorđe Savić/EPA

Protestni skup Srba održan je danas u severnom delu Kosovske Mitrovice, sa kog je poručeno da zvanični Beograd neće dozvoliti nasilje nad Srbima na KiM i zatraženo poštovanje prava na slobodu kretanja, prenosi TV Most.

Kod spomenika knezu Lazaru okupilo se više hiljada Srba iz svih delova Kosova i Metohije. Predsednici privremenih organa opština sa severa Kosova poručili su Prištini da se uzdrži od provokacija kakva je učinjena u subotu, jer će, kako su rekli, braniti svoje domove, porodice i opstanak na tom području.

Pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da je država Srbija u potpunosti uz njih i da brani njihovo pravo da se slobodno kreću, na taj način brani i slobodnu Srbiju. „Ono što poručujemo Prištini i onima koji je podržavaju jeste ono što je premijer Aleksandar Vučić poručio sinoć – 17. mart 2004. godine više nikada neće moći da se ponovi. Time što pokušava da zaustavi slobodu kretanja, Priština neće moći od srpskih sredina da pravi geta gde bi im odgovarali vozovi koji idu u jednom pravcu“, rekao je Petković.

On je naglasio da zahvaljujući požrtvovanosti direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića i premijera Vučića koji je odlučio da u Raški bude zaustavljen voz iz Beograda, koji je krenuo za Kosovsku Mitrovicu, danas nema sukoba i nereda.

Protest je protekao mirno, a okupljeni su nosili državne zastave i zastave kombinata Trepča. Voz koji je u subotu pošao iz Beograd za Kosovsku Mitrovicu vratio se u nedelju oko četiri sata ujutro u Beograd, nakon putovanja dužeg od 19 sati. Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je on odlučio da voz zaustavi da bi se sačuvali životi ljudi i sprečili sukobi širih razmera. Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić optužio je ranije danas vlasti u Prištini da nizom agresivnih postupaka u poslednje vreme žele da isprovociraju sukob na Kosovu i izrazio sumnju da oni to rade samostalno, odnosno da se to dešava makar uz prećutnu saglasnost velikih sila. Danas je u stanicu koja se nalazi u severnom delu Kosovske Mitrovice stigao voz koji redovno saobraća od Kraljeva do Kosovske Mitrovice, prenosi TV Most.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.