Advokat Petronijević o savetu za odbranu Dodika: Tim bi trebalo da bude pravni i politički 1Foto: BETAPHOTO/Press centar UNS

Advokat Goran Petronijević, član Centra za obnovu međunarodnog prava, potvrdio je za Danas da je podneta inicijativa za formiranje saveta za odbranu predsednika RS Milorada Dodika.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv predsednika entiteta Republika Srpska, Milorada Dodika i v. d. Službenog glasnika, Miloša Lukića, zbog nepoštovanja odluka viskokog predstavnika.

„Možemo potvrditi da je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića koji se terete za krivično delo nesprovođenja odluka visokog predstavnika iz člana 203.a stav 1. Krivičnog zakona BiH“, navedeno je ranije iz Tužilaštva BiH.

Podizanje optužnice rezultat je donošenja dva zakona u julu u RS, koji se odnose na neobjavljivanje odluka visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH. Šmit je te zakone poništio ali su oni nakon ukaza predsednika RS Milorada Dodika, objavljeni u Službenom glasniku na čijem čelu je Miloš Lukić.

Šmit je nakon toga nametnuo izmene Krivičnog zakona BiH kojima je krivično delo postalo nesprovođenje odnosno nepoštovanje njegovih odluka, za šta je propisana kazna do pet godina zatvora i prestanak obavljanja funkcije, za bilo koji nivo vlasti.

Nekadašnji advokat Radovana Karadžića i član Centra za obnovu međunarodnog prava, Goran Petronijević, kaže da bi tim za odbranu Dodika činili oni koji koji su kvalifikovani iz oblasti međunarodnog i međunarodno-krivičnog prava.

„Taj tim bi trebalo da bude pravni i politički. U porvom redu bi bili advokati, profesori prava a neki od njih bi se bavili i političkom analizom čitave situacije koja je dovela do ovoga“, kaže advokat Petronijević.

Advokat kaže da se rad Saveta, pored Dodika, odnosi i na Miloša Lukića.

Upitan da li bi se tim za odbranu bavio isključivo optužnicom koja je nedavno podignuta, Petronijević kaže da je optužnica kulminacija kontinuiranog protivpravnog ponašanja prema Srpskoj i, u ovom slučaju prema Dodiku.

Petronijević tvrdi da se iz neprava ne može izvlačiti pravo, pozivajući se na „činjenicu“ da Kristijan Šmit nije visoki predstavnik UN u BiH.

„On nije nominovan u skladu sa odredbama povelje UN, nije imenovan u skladu sa Dejtonskim sporazumom i nije imenom u skladu sa Dejtonskim ustavom“, objašnjava advokat Petronijević dodavši da za Šmitovo imenovanje nije dao saglasnost ni Savet UN.

Sve odluke koje on donosi, nastavlja, su odluke uzurpacije prava koje pripada visokom predstavniku UN.

„Odatle počinjemo celu priču. Nepoštovanje neprava ne može biti kršenje prava. To je osnovni postupat odakle polazimo“ naglašava Petronijević, izvlačeći to kao prvi sporni aspekt u ovoj optužnici.

 

„Drugi aspekt je njegova uloga kao predsednika RS, odnosno uloga njega kao predsedstavnika izvršne vlasti kroz donošenje akta kojim se verifikuje odluka parlamenta RS. To nije njegova odluka. On mora da donese akt kojim se odluka parlamenta RS sprovodi. To su dva aspekta, dva dela oponiranja toj čitavoj optužnici“, zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari