Ceo region glasao za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, predstavnik Crne Gore istakao njihovu konstruktivnu ulogu 1Foto: EPA-EFE/SARAH YENESEL

Sa 84 glasa za, 19 protiv i 68 uzdržanih, Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je nacrt rezolucije o Srebrenici, kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici.

U konačni tekst ubačena su i dva amandmana koje je predložila Crna Gora i kojima se ponavlja da se “krivična odgovornost po međunarodnom pravu za zločin genocida ne može odnositi na bilo koju etničku, versku ili neku drugu zajednicu u celini“ kao i „čvrsta posvećenost održavanju i jačanju jedinstva u različitostima u Bosni i Hercegovini“.

Ceo region glasao za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, predstavnik Crne Gore istakao njihovu konstruktivnu ulogu 2
Foto: N1

Generalnoj Skupštini UN nakon glasanja obratio se i predstavnik Crne Gore Damir Šabanović koji je naglasio konstruktivnu ulogu Crne Gore u ovom procesu.

Danas izglasana rezolucija Generalne skupštine UN kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici 1995. i osuđuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca “nepogrešivo osuđuje zločin” i poziva članice da spreče buduće genocide, rekao je u Njujorku predstavnik Crne Gore pri UN Damir Šabanović.

Crna Gora je glasala za donošenje te rezolucije, a Šabanović je kazao kako je Crna Gora amandmanima na rezoluciju doprinela da se spreči zloupotreba i označavanje celog naroda genocidnim i da se jasno naglasi individualni karakter počinjenih zločina.

“Amandmani su doprineli da se jasno naglasi da su pojedinci odgovorni za zločin genocida”, kazao je on i dodao kako će se razgovorom o genocidu, ratnim zločinima i zločinima protiv čovečnosti kroz obrazovni sistem sprečiti “veličanje odgovornih za to”.

Šabanović je rekao da Crna Gora razume osetljivost pitanja o kojem se glasalo i da je preambulama želela da spreči pravnu i političku zloupotrebu suštine rezolucije.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija, podsetimo, usvojila je popodne Rezoluciju o Srebrenici sa 86 glasova za, 19 protiv, dok je 68 zemalja bilo uzdržano.

Za su glasale, između ostalih, Crna Gora, Albanija, Australija, Austrija, Belgija, BiH, Bugarska, Kanada, Hrvatska, Češka, Danska, Francuska, Nemačka, Italija, Japan, Severna Makedonija, Slovenija…

Protiv su glasale, između ostalih, Kina, Rusija, Belorusija, Mađarska…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari