Dodik: Bosna i Hetcegovina je poslednja kolonija u Evropi 1Foto: R.Z./ATAImages

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Bosna i Hercegovina poslednja kolonija u Evropi, u kojoj su ljudi sa strane, koje niko nije izabrao, preuzeli vođstvo, ukazujući da kao što nema suživota između Palestinaca i Jevreje, nema ga „ni među Srbima i muslimanima u BIH“, prenosi danas RTRS.

Mi, domaći političari, samo izađemo na izbore, pobedimo ili izgubimo, ali oni koji nisu iz BiH igraju vodeću ulogu, rekao je Dodik u intervju za Džeruzalem post.

Komentarišući nedavno usvajanje rezolucije o uspostavljanju 11. jula kao međunarodnog dana sećanaja na genocid u Srebrenici, Dodik je rekao da RS nema nameru da živi sa onima koji rade na diskreditovanju srpskog imena.

To što se desilo se ne može nazvati genocidom. Autoritativni stručnjaci koji su posvetili celi svoj profesionalni život proučavanju genocida utvrdili su da se ne radi o genocidu. Svi koji imaju autoritet kažu da to nije bio genocid. Više verujem tim ljudima, nego političarima, kazao je Dodik.

Јedini organ u BiH koji ima ovlašćenje da odlučuje o spoljnim poslovima je Predsedništvo, koje se sastoji od tri člana, podsetio je Dodik i ukazao da BiH nije pokrenula odluku o usvajanju rezolucije, jer nije bilo odluke Predsedništva.

Postupak donošenja odluke u UN je počeo sa inicijativom muslimanskog predstavnika BiH u UN, koji je delovao bez odluke Predsjedništva, rekao je on i naglasio da su sada zbog te rezolucije nastale izuzetno teške tenzije između različitih grupa u BiH.

Rezolucija je prouzrokovala i da narodi iz BiH budu više u sukobu nego ranije. Ne verujem da je to bio cilj inicijatora rezolucije, ali im se ne može oprostiti za pogled na svet koji pokušavaju da nametnu građanima BiH, rekao je.

Možda oni misle da će Srbi biti ljuti zbog odluke nekoliko dana i onda će se smiriti, ali potpuno su pogrešili, ocenio je Dodik.

Dodik je rekao da ga ne vole na Zapadu, jer ja direktno govori svoje mišljenje.

Ako se osvrnemo na istoriju, nikada nije bilo mirnog suživota između Palestinaca i Јevreja, na isti način na koji suživot nije moguć u BiH između muslimana i Srba, kazao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari