Hrvatski Jutarnji list o Vučiću: Sateran je u ćošak, EU ga se odrekla, Banjska mu zvoni u ušima 1Aleksandar Vučić: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV

Stisnut brojnim problemima, posebno posle „rata” kod manastira Banjska na severu Kosova kada je grupa naoružanih Srba pokušala da izvede „balvan-revoluciju”, Aleksandar Vučić odlučio je da do kraja ove godine održi vanredne izbore kako bi obezbedio još četiri godine vladavine.

S obzirom na to kako se odvija politička situacija, a Brisel i Vašington sve više pritiskaju na dijalog sa Kosovom i konačno „pristupanje“ evropskoj politici prema ruskoj agresiji (čitaj: uvođenje sankcija), Vučić je očigledno zaključio da je bolje da izađe na izbore usred zime, 17. decembra, ali da sačeka varljivo političko proleće (niti može da obuzda inflaciju u meri u kojoj obećava, sendvičima jeftinih Parižana, i ko zna kako grejna sezona će proći, tim pre što je Bugarska podigla tranzitne cene ruskog gasa ka Srbiji za 20 odsto, što automatski znači skuplji gas za domaćinstva) što bi moglo da mu poremeti planove, piše Jutarnji list.

Dakle, iako su zimski izbori uvek rizični jer su podložni vremenskim (ne)prilikama koje mogu da utiču na izlaznost, Vučić ipak računa na veću „disciplinu” svojih birača, nego na okolnosti, posebno građanske opozicije.

Vučić je stisnut, Banjska mu i dalje bruji u uhu, a nedavno je poslao premijerku Anu Brnabić na sastanak u Tiranu, gde je bio briselski krem o proširenju EU na zemlje Balkana, jer je on odleteo u Peking na forum „Pojas i put“ na kojem je predviđen sastanak sa predsednikom Kine Si Đinpingom i ruskim vojskovođom Vladimirom Putinom.

Time je ipak pokazao šta je za Srbiju u ovom trenutku strateški važniji prioritet.

Istovremeno, želi da iskoristi zamor od antirežimskih protesta koji su proletos zahvatili Srbiju posle dva strašna masakra. Građanski protesti su zamrli i nisu dali željeni efekat, odnosno stiče se utisak da ni na koji način nisu naškodili ni Vučiću ni njegovom imidžu.

Velika prilika je propuštena. Podsetimo, protesti protiv Slobodana Miloševića trajali su godinama, pa nisu dali rezultate, a tako je i sada sa Vučićem.

Doduše, nezavisna istraživanja pokazuju da rejting naprednjaka pada, ali ne i njemu lično, pa će verovatno, što mu odgovara, napraviti još jednu kampanju na „leđa“.

Kako je za Radio Slobodna Evropa rekao Ognjen Radonjić, profesor beogradskog Filozofskog fakulteta, Vučić stalno ponavlja izbore kako bi dokazao svoju nepobedivost.

Naime, neki veruju da će ga pobediti demoralisani ili očajni glasač koji neće glasati, nego opozicija koja je već sve podeljenija.

Nedavno je deo partija potpisao koalicionu predizbornu tzv Dogovor za pobedu, ali prve pukotine su se pojavile već sutradan, a uprkos tome što su tražili izbore, kada ih je Vučić najavio, tražili su njihovo odlaganje do proleća.

Stoga je direktor Centra za praktičnu politiku iz Beograda Dragan Popović rekao za Radio Slobodna Evropa da Vučić gradi stav da je nedodirljiv.

„On je iznad svoje partije, a naravno i iznad drugih partija. Takvu poziciju je svojevremeno gradio Milošević, koji je bio iznad političkog sistema, a Vučić ga je, po Popovićevim rečima, „doveo do savršenstva“.

Vučić je za Popovića neka vrsta patrijarha Srbije.

„Svoju autoritarnu moć gradi rušenjem političkog sistema. Pored zakonodavnog i pravosudnog, uništio je i izvršnu vlast. Ne odlučuju ministri, donosi ih Vučić. Kaže gde će se graditi put, pita o svemu. Ali ako hoćete da uspostavite autoritarni sistem kakav je napravio Vučić, morate rušiti i politiku. Morate uništiti političke partije, morate uništiti arenu u kojoj se razmjenjuju mišljenja, javno mnjenje, medije, uništi svaku mogućnost uspostavljanja pluralnog društva“, kaže Popović.

„U svetu koji je izgradio njegov poraz znači kraj Srbije. To je za njega apsolutno smak sveta“, ističe Popović.

Podsetimo, ultrakonzervativni PiS u Poljskoj je imao potpuno isti propagandni narativ na nedavnim izborima, ali im to ipak nije pomoglo da pobede.

Međutim, Srbija nije Poljska jer tamo, nažalost, nema tako jake opozicije, niti je srpsko društvo toliko podeljeno i motivisano da ruši Vučića.

Jedan od retkih srpskih nezavisnih medija, Nova.rs, navodi da režim novim predlogom zakona pokušava da uništi poslednje oaze nezavisnog novinarstva. Ako to prođe, navodi Nova, „imaćemo istinski kičmu čak i za ovaj mali broj nezavisnih medija, koji su očigledno najveća kost u grlu vlasti SNS“.

„Ono što smo nezvanično već znali – da Telekom Srbije na različite indirektne načine upravlja i poseduje brojne TV i onlajn medije u Srbiji – postaće pravno moguće. To je suprotno usvojenoj Medijskoj strategiji i svim do sada sprovedenim reformama“, upozorili su iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije nakon što je ministar informisanja najavio završetak javne rasprave o medijskim zakonima.

„U starom zakonu je nedvosmisleno stajalo da država ne može direktno ili indirektno da bude izdavač medija i postavljeni su određeni uslovi koji su bili alternativni. Sada se ti kriterijumi više ne postavljaju alternativno, već kumulativno. Država će sada moći da osnovati firmu, osnovati d.o.o., koje će kasnije osnivati medije i tako će država indirektno biti vlasnik medija“, rekla je Marija Babić iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije. „Javnost treba da se spremi za potpuni mrak: ako se donesu medijski zakoni, laku noć“, ističe Marija Babić.

U svakom slučaju, Srbija ide ka sve većem urbanizmu i autokratiji, a Vučić jasno namerava da bude bar doživotni predsednik, što se u tamošnjim prorežimskim medijima sve više predstavlja kao „glas naroda“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari