"Populista zbog kojeg je Grčka besna": Ko je Hristijan Mickoski, budući premijer Severne Makedonije? 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Mandatar za sastav nove vlade u Skoplju i budući premijer Hristijan Mickoski izjavio je da će Severna Makedonija najverovatnije dobiti novu vladu do 23. juna.

Mickoski je rekao da će sva imena ministara u novoj makedonskoj vladi biti dostavljena u Sobranije, nakon čega će poslanici glasati.

Predsednici Socijalističke partije i Demokratske partije Srba u Makedoniji biće zamenici predsednika Vlade Severne Makedonije, rekao je Mickoski.

Budući premijer Severne Makedonije precizirao je da će čelnika Socijalističke partije Ljupču Dimovskog predložiti za zamenika predsednika Vlade odgovornog za politički sistem dok će Ivana Stoilkovića iz Demokratske partije Srba u Severnoj Makedoniji, osim za svog zamenika, predložiti i za ministra za odnose sa zajednicama.

Mickoski je predsednik stranke VMRO-DPMNE koja je na parlamentarnim izborima u maju pobedila sa 43,14 posto glasova.

Tako se na vlast vratila stranka koja je pre sedam godina smenjena pod pritiskom uličnih protesta. Svetski mediji ocenili su da bi nepomirljiva, nacionalistička retorika VMRO-DPMNE mogla da stvori teškoće Severnoj Makedoniji na evropskom putu i odvede je na kolizioni kurs sa susedima, pre svega Bugarskom i Grčkom.

Ovakva ocena se ubrzo ispostavila tačnom budući da je budući premijer Severne Makedonije svojom nedavnom izjavom da će „Severna Makedonija u svakoj mojoj izjavi biti Makedonija“ izazvao oštre reakcije u susednoj Grčkoj.

On je kazao da ne očekuje „talibanski odnos“ niti cenzuru elementarnih ljudskih prava, dodajući da će buduća vlada VMRO-DPNME poštovati sve što je sadržano u Prespanskom sporazumu i što je deo makedonskog pravnog sistema i ustavnog poretka.

Premijer Grčke Kirijakos Micotakis rekao da očekuje da će Mickoski koristiti naziv Severna Makedonija.

Micotakis je naglasio da će to pitanje pokrenuti i na predstojećem samitu NATO-a povodom 75. godišnjice osnivanja Alijanse.

„I zaista bih ohrabrio vođstvo Skoplja da ne dovodi u opasnost evropski kurs koji je naša zemlja podržala, što mislim da žele i sami građani“, poručio je Micotakis.

Partija VMRO-DPMNE kojom rukovodi Mickoski se protivi bilo kakvim ustupcima u promeni statusa bugarske manjine, kao što se protivila i promeni imena zemlje u Severna Makedonija.

Određenu zabrinutost, prema oceni medija, izaziva i budućnost odnosa među etničkim zajednicama u samoj zemlji.

Mickoski je u završnici izborne kampanje sve agresivnije verbalno napadao najveću albansku partiju DUI, što je izazvalo bojazan da bi takva retorika mogla da poremeti krhke međuetničke odnose u zemlji.

Hristijan Mickoski, naslednik Gruevskog na čelu VMRO-DPMNE, istakao je da će oni koji su počinili korupciju „odgovarati do poslednjeg“ i da „mora postojati odgovornost zasnovana na pravdi i zakonima“.

Upravo su u vreme dok je VMRO-DPMNE ranije bio na vlasti počinjene brojne korupcionaške afere koje ni do dan danas nisu dobile svoj epilog. 

U svom obraćanju krajem maja isticao je uobičajena obećanja svakog populiste koji preuzima ili je na vlasti: „Makedoniju čekaju godine reformi, razvoja, vladavine prava, godine beskompromisne borbe protiv kriminala i korupcije.

Oni egzibicionisti koji su u nedostatku ideje, ponižavaju i omalovažavaju, a imali su priliku da stanu iza naše politike, one koju je glasalo pola miliona naših građana, Makedonaca, Turaka, Albanaca, Roma različitih nacionalnosti u Makedonija“.

Kada je 2017. preuzimao rukovodstvo partije VMRO-DPMNE od Nikole Gruevskog, koji je pre nego što je optužen i osuđen pobegao u Mađarsku gde je dobio politički azil, Mickoski je rekao da je njegova vizija Makedonije kao zemlje srećnih ljudi sa snažnom ekonomijom i velikim investicijama.

„Zemlja sa stabilnim bruto domaćim proizvodom. Građani zaslužuju bolje. Korupcija, politički pritisci i odmazde moraju postati stvar prošlosti. Pravednost je najvažnija. Plate građana moraju rasti… Mladi gube perspektivu, a Makedonija je još daleko od EU“, rekao je tada.

U Intervjuu za Politiku u januaru kazao je da je „Srbija jedan od najvažnijih ekonomskih partnera Severne Makedonije“. Pre dve godine bio je gost u Jutranjem programu na Hepi TV kod Milomira Marića kada je žalio što im je „falio glas da Zaevu vidimo leđa.“

Ko je Hristijan Mickoski?

Hristijan Mickoski je rođen u Skoplju 29. septembra 1977. Diplomirao je 2001. na Mašinskom fakultetu Univerziteta „Sveti Kiril i Metodij”, nakon čega je radio kao profesor.

Godine 2016. postao je direktor JSC „Elektrane Makedonije”. U periodu od 2015. do 2017. bio je savetnik za energetiku tadašnjeg premijera Nikole Gruevskog.

Izabran je 2017. za predsednika partije VMRO-DPMNE na 16. Kongresu stranke u Valandovu. Četiri godine kasnije dobio je još jedan mandat na čelo stranke.

Kao lider najveće opozicione stranke, Mickoski se 2018. godine oštro suprotstavio premijeru Zoranu Zaevu i dogovoru sa Grčkom o promeni imena Makedonije.

Pre dve godine suprotstavio se francuskom predlogu za rešavanje spora sa Bugarskom i optužio vlasti Severne Makedonije da su pokušale da ga ubiju tokom protesta u Skoplju.

Oženjen je Rozom Mickoskom, profesorkom makedonskog jezika u skopljanskoj Gimnaziji „Orce Nikolov”. Imaju dva sina.

U jednom intervjuu za makedonski Večer Roza je o svom suprugu rekla da „iako njen suprug pokazuje veliku energiju na mitinzima, potpuno je miran oko porodice i dece i da ima isto toliko energije za njih“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari