Spoljnopolitički analitičar: "Ni Vučić ni Dodik nisu samoubice, ali će igrati po nekoj crvenoj liniji“ 1Foto: Printskrin/RTS

Od početka ruske invazije na susednu Ukrajinu u februaru 2022. godine potpuno je uzdrmana geopolitička situacija u svetu. Nakon toga su izbili i sukobi u Nagorno-Karabahu, a poslednji gledamo na Bliskom istoku gde Izrael sprovodi ofanzivnu kopnenu operaciju u pojasu Gaze, što je odmazda za brutalni napad Hamasovih militanata.

Uzimajući u obzir bliske odnose srpskog predsednika Aleksandra Vučića i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika s Rusijom, a potom i propalestinske proteste na Balkanu i strah od novog priliva migranata, ponovno se aktualizovala priča o Balkanu kao buretu baruta.

Mogu li se ovi sukobi preliti na regiju i što ili ko bi mogao biti “šibica” koja bi mogla rasplamsati već postojeće tenzije na Balkanu, za N1 je analizirao spoljnopolitički analitičar Denis Avdagić.

On smatra da sada ne postoji mogućnost da izbije sukob na Balkanu.

„Mislim da trenutno nemamo taj strah. Nema volje, nema spremnosti da neko napravi ozbiljan sukob i mislim da možemo da zahvalimo okolnostima i trenutku. Ne treba sada da brinemo o mogućnosti ratnog sukoba na Balkanu. Za to nema uslova“.

Pored straha od nove migrantske krize, sve su glasnije secesionističke izjave Milorada Dodika, a poslednjih meseci pojačane su tenzije između Kosova i Srbije.

Dodajmo tome i izjave o navodnim kampovima za obuku paravojnih jedinica u Bosni i Hercegovini. Uzimajući u obzir sve ove faktore, možemo li govoriti o poljuljanoj regionalnoj stabilnosti?

„Suprotno svemu što se priča i piše, ne mislim da smo u velikoj regionalnoj krizi. Ove stvari o kojima se priča su zapravo samo stvari o kojima se priča. Kao što smo videli, ne vidimo ništa od ovih logora. Povukao bih paralelu sa strašnim i tragičnim ratovima koji su obeležili raspad bivše Jugoslavije. Jedna od ključnih stvari koju su politički akteri radili u to vreme je privlačenje pažnje. Nažalost, čini mi se da se to nastavlja. Svako želi da privuče pažnju bez stvarnih prilika, razloga i realnih situacija. Možemo reći da je Milorad Dodik definitivno povezan sa ruskom ideološkom i imperijalističkom pričom. Međutim, ako ćete da kažete da postoje određeni logori, ako ste to već rekli, onda dajte dokaze. Ako ga nema, ne govori. Kako ona kaže – dođe vuk, dođe vuk, a vuka nema, a na kraju kad dođe vuk, šta onda, niko ti više neće verovati. Stvari su jednostavne – moramo da se pozabavimo pretnjama koje su realne i problematične, i ne treba dizati tenzije tamo gde ih nema“, rekao je Avdagić, a zatim objasnio šta smatra realnim pretnjama:

“Stvarna pretnja jest ono što čini Milorad Dodik i o tome se mora pričati. Ako neko priča o kampovima koje ne može dokazati, otišao je korak predaleko. Ali, ono što govori Dodik jeste problematično.”

Šta Dodik zaista može?

„To je pitanje za milion ili milijardu dolara… On je bio prilično racionalan tokom cele svoje političke karijere. Da li je otišao malo predaleko ili ne, za mene lično je veoma teško pitanje. Tokom proteklih nekoliko godina, često sam govorio da ne vidim pravu pretnju u onome što on govori. Međutim, u ovom trenutku, u ovoj konstelaciji u kojoj se nalazi cela Evropa, to je postalo preteće, ne zato što je otišao mnogo dalje nego što se od njega očekivalo, već zato što se nalazimo u trenutku koji je veoma problematičan. Zapadni svet, Evropa je u problematičnoj situaciji i one stvari koje su pre godinu dana bile manje problematične, sada su daleko problematičnije. Ne možemo govoriti o tome da se retorika Milorada Dodika promijenila, ostala je identična, ali mi smo u trenutku koji je mnogo problematičniji nego prije dvije, tri ili četiri godine, i to je ključni problem u ovoj situaciji. Svi moramo biti mnogo oprezniji i moramo biti svesni da je mir veoma krhak i da je mogućnost sukoba relativno bliska, bilo koja, a to nikome ne odgovara niti bi trebalo da odgovara. Dodik za većinu Zapada nije dobar sagovornik, za Amerikance je gotovo neprihvatljiv i to je ono što komplikuje situaciju“.

Iako Dodik nema podršku sa Zapada, ona dolazi sa Istoka, uglavnom iz Srbije. On, međutim, smatra da u tome nema opasnosti. „Srbija u ovom trenutku nema kapacitet da ulazi u bilo kakve ratne aktivnosti i nadam se da je to svima jasno, pre svega svima u Srbiji. Hrvatska je ovdje prije svega posmatrač i zainteresovana strana, posebno što se Bosne i Hercegovine tiče. Što se tiče same BiH, postoji jedini trenutak u kojem postoji mogućnost komplikacija. Niko od tamošnjih aktera ne može sebi da dozvoli raspad države koja je međunarodni protektorat i koja je prošla kroz težak sukob“.

„Vučić i Dodik igraće na crvenoj liniji“

Ističe da je trenutno vrlo nerealno pokrenuti bilo kakav sukob u Bosni i Hercegovini.

„Međutim, to što je nešto nerealno ne znači da ne može da se desi. Može li se nešto iznuditi spolja? Da, može, ali postoji li ta želja unutar Bosne i Hercegovine? Mislim da nije, tamo nema nikoga ni spremnog ni voljnog za bilo kakve sukobe. Ali mi smo u trenutku koji je sve promenio. Od ruske agresije na Ukrajinu, svet se mnogo promenio. Postoje li inicijative u Kremlju za širenje sukoba? Apsolutno sam siguran u to“.

Na ovo je upozorio i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. „Obratite pažnju na Balkan. Verujte mi, dobijamo informacije. Rusija ima dugoročni plan: Bliski istok, sledeća distrakcija će biti Balkan“, rekao je Zelenski prošlog meseca. Avdagić smatra da je to želja Kremlja, ali je pitanje da li on to zaista može i da sprovede.

„Da li Kremlj to želi? Sigurno. Može li Kremlj to izvesti? To je sasvim druga priča. Nisam siguran da je Milorad Dodik samoubica, a to možemo proširiti i na Aleksandra Vučića. Oni nisu samoubice. Oni žele politički opstanak i to je realnost. Doduše, oni će igrati po nekoj crvenoj liniji, ali ne znam da li imaju volje da pređu tu crvenu liniju, jer bi to bilo političko samoubistvo. Da li bi to izazvalo reakciju Zapada, možda dolazak zapadnih vojnih snaga na Balkan? Da, moralo bi na kraju. Da li bi Rusija to prikazala kao „vi ste se tamo umešali, ranili ste, zaustavili, napali naše saveznike“? Sve je to moguće i vrlo je verovatno da možemo razmišljati o priči u kojoj Zapad ne bi imao druge nego da interveniše u Bosni i Hercegovini. Međutim, to bi značilo političko, državno samoubistvo Milorada Dodika i Aleksandra Vučića. Da li su to ljudi koji su spremni da urade tako nešto? Mislim da ne. Videli smo tu kratku epizodu na Kosovu i to je zaista to. Ne vidim mogućnost nečeg većeg i opasnijeg u ovom trenutku od onoga što smo videli na Kosovu“, zaključuje Avdagić za N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari