Foto: EPA-EFE JIM LO SCALZO

Preko lažnih profila na društvenim mrežama, većinom su to botovi, Rusija širi dezinformacije, tvrde američki obaveštajci. Na „meti“ Rusa su i evropski izbori, kako se navodi. „Očekujemo da Rusija nastavi širenje propagande putem društvenih mreža, lažnih profila, simpatičnih portparola i drugih sredstava uticaja kako bi produbila društvene i političke pukotine u Sjedinjenim Državama“, rekao je pred Obaveštajnim komitetom Senata Den Kouts, direktor Nacionalne obaveštajne službe SAD.

Kouts i drugi obaveštajni šefovi postavili su par centralnih izazova za SAD: suprotstaviti se toku ruskih dezinformacija i podupreti odbranu izbornih sistema, koje vode pojedinačne države i koji su viđeni kao vrlo ranjivi.

„Ne bi trebalo biti nikakvih sumnji da Rusija shvata svoje pređašnje napore kao uspešne i gleda na ovogodišnje izbore u SAD kao na potencijalne mete za operacije ruskog uticaja“, kaže Koats.

Upozorenje obaveštajne zajednice u suprotnosti je sa izjavama predsednika SAD Donalda Trampa. On je bio skeptičan prema navodima o ruskom mešanju u izbore 2016. i kritikovao one koji su izjavljivali drugačije, podseća američki dnevnik. Tramp nije savetovao obaveštajnu službu da se naročito bori protiv ruskog mešanja iako je Majk Popmeo, direktor CIA, ukazao da je predsednik jasno istakao da CIA ima obavezu da učini sve što je u njenoj moći da osigura da postoji temeljno razumevanje svake pretnje uključujući i one koje dolaze iz Rusije“.

Rusija je, „čini se, željna širenja dezinformacija – stvarnih i lažnih – koje produbljuju političke podele. Armije botova promovišu partijske stvari na društvenim mrežama“, piše NJujork tajms. Botovi takođe nastoje da prikažu FBI i Ministarstvo pravde SAD kao inficirane partijskim podelama, tvrdi senator Mark Vorner iz Virdžinije, visoki funkcioner demokrata pri obaveštajnom komitetu.

Iako se skeniranje na društvenim mrežama svakodnevno obavlja, čini se da Rusi još nisu pokušali da se infiltriraju u državnu izbornu infrastrukturu što je viđeno 2016, kazala je DŽenet Manfra, šefica za sajber bezbednost pri Ministarstvu unutrašnjih poslova SAD.

Obaveštajni zvaničnici, „izborni bezbednosni stručnjaci“ i federalne agencije načinile su značajan napredak u rešavanju manjkavosti izbornog sistema od 2016, kada državni zvaničnici nisu mogli biti upozoreni zbog nedostatka bezbednosnih potvrda.

Direktor Nacionalne obaveštajne službe SAD nazvao je mešanje Moskve „pervazivnim“. „Rusi imaju strategiju koja prevazilazi ono što se događa u SAD. Iako oni istorijski pokušavaju da rade ovakve vrste stvari, jasno je da su 2016. unapredili svoju igru. Preuzeli su vođstvo, sofisticiranu prednost na društvenim mrežama. Oni čine ono što niko u SAD ne čini kao ni širom Evrope i dalje“, smatra Kouts.

Rusija je dosta naučila 2016, što je čini se bio probni napad, uveren je Daglas Lut, penzionisani general, zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost u vreme DŽordža Buša i ambasador pri NATO u vreme Obame. Smatram da su dosta naučili te bi trebalo očekivati da se oni vrate mnogo sofisticiranijim metodama, zaključuje Lut.