Šarović: Dodik i SNSD najveća opasnost po mir i stabilnost u BiH 1foto EPA/NED ALLEY NORWAY OUT

Predsednik Srpske demkratske stranke (SDS) Mirko Šarović izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da je politika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i lidera te stranke Milorada Dodika najveća opasnost po mir i stabilnost u BiH.

„Ovo je najgora atmosfera od Dejtonskog mirovnog sporazuma do danas. Mi smo u dubokoj krizi i ta kriza može biti gora nego što je sada, toga svi trebaju biti svesni“, kazao je Šarović posle sednice Glavnog odbora SDS-a.

Prema njegovim rečima, Glavni odbor stranke danas je razmatrao niz pitanja, među kojima su i poslednja odluka Ustavnog suda BiH, kojom se RS osporava vlasništvo nad šumama u tom bh. entitetu, kao i Dodikovoj inicijativi o povlačenju saglasnosti RS na formiranje institucija na državnom nivou, koje nisu bile definisane Dejtonskim sporazumom.

Šarović je kazao da SDS neće slediti SNSD u njihovim inicijativama, već će o svakom od ovih pitanja imati svoj stav.

On je dodao da se SDS zalaže za izvorni Dejton i da će se uvek zlagati da se sve entitetske nadležnosti, koje su prenete na državni nivo, vrate Republici Srpskoj.

„To treba da se desi na isti način kako su i prenete na državu, a to je u parlamentu i drugim državnim institucijama“, istakao je Šarović, navodeći da su te nadležnosti prenete na državni nivo zahvaljujući glasovima SNSD-a.

Predsednik SDS-a je naglasio da sve inicijative moraju biti sprovedene na miran način, bez pokušaja destabilizacije države.

„Vraćanje nadležnosti je potpuno legitimno, samo je pitanje kako do toga može da se dođe. Ne vidim zašto bi neko zbog toga mogao krivično da odgovara… On (Milorad Dodik) mora da se dogovori sa svojim koalicionim partnerima (SDA, HDZ BiH) da izglasaju to u institucijama. Mi mu želimo uspeh u tome“, kazao je Šarović.

Dodao je da će SDS u parlamentu BiH glasati za vraćanje entitetskih nadležnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari