Smenjena direktorka RTCG 1Foto: www.wikipedia.org

Većina u Savetu Javnog servisa Radio-televizije Crne Gore (RTCG) smenila je direktorku te medijske kuće Andrijanu Kadiju, što se u delu crnogorske i međunarodne javnosti tumači kao vraćanje RTCG pod političku kontrolu vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS).

Iako je Evropska komisija nedavno upozorila da „politička mešanja u rad RTCG izazivaju ozbiljnu zabrinutost“, a Reporteri bez granica, između ostalog, konstatovali „da su vlasti u Crnoj Gori pojačale pritisak na javni servis“, Savet ove medijske kuće je smenio Andrijanu Kadiju, preneo je RSE.

Formalni zahtev za njenu smjenu podneo je član Saveta RTCG Mimo Drašković, a kao razlog naveo, navodno kršenje zakona realizovanjem ugovora o saradnji RTCG i nevladine organizacije Centar za građansko obrazovanje koji je finansirala Evropska unija (EU).

Drašković je rekao da je taj ugovor protivzakonit i da je naneo štetu Javnom servisu.

Pre glasanja o razrešenju, smenjena direktorka Andrijana Kadija je saopštila da ugovor o realizaciji projekta sa nevladinom organizacijom koji je finansirala EU nije protivzakonit, ali da je protivzakonita njena smena.

Kadija je ocenila da je zahvalna što se njeno razrešenje događa u trenutku kada je RTCG beleži uspehe, profesionalni napredak i finansijski oporavak.

Moj greh je što sam apolitična, što ne pripadam nijednom centru moći, što sam svoja, što ne dozvoljavam da se Javni servis pretvori u partijski, niti lični servis, a to se u Crnoj Gori ne prašta, rekla je Kadija.

Deo članova Saveta i menadžment RTCG, deo nevladinog sektora je već mesecima upozoravao da je smena direktorke i menadžmenta rezultat ranije donete političke odluke koja se realizuje mesecima unazad – najpre razrešenjem dela članova Saveta i dovođenjem na njihovo mesto osoba lojalnih vladajućem DPS.

Savet je odlučio da na umesto Andrijane Kadije, vršilac dužnosti direktora bude Božidar Šundić, dugogodišnji urednik u Javnom servisu, ali i medijima kao što su: Televizija Atlas, Televizija Pink, RTV Elmag.

Inače, Šundića je 2017. godine, sa mesta direktora televizije, smenila upravo Andrijana Kadija zbog kršenja zakona i opštih akata RTCG.

Protiv političkog mešanja u rad Javnog servisa, otvoreno su delovale najuticajnije nevladine organizacije u Crnoj Gori ocenjujući da će razrešenje Kadije predstavljati vraćanje Javnog medijskog servisa pod faktičku kontrolu jedne političke stranke, vladajućeg DPS.

Pre održavanje sednice Saveta, ispred zgrade RTCG održan je protestni skup kome su prisustvovali predstavnici nevladinog sektora, dela medija i zaposlenih u Javnom servisu, kao i građani.

Predsednik Skupštine Medija centra Duško Vuković je pozvao članove Saveta da se povuku i tako delegitimišu političkim nasiljem uspostavljenu većinu u tom telu.

Vlada Crne Gore saopštila je da nema ustavne nadležnosti koje se tiču rada upravljačkih i uredničkih struktura Radio Televizije Crne Gore, preneo je RTCG.

Radimo na sistemskim rešenjima koja će garantovati istinsku nezavisnost i najviši profesionalni nivo javnog servisa, ali i održvost svih medija i pluralizam medijskog izražaja, saopšteno je iz Vlade.

Povodom današnje odluke Savjeta RTCG, da sa pozicije generalne direktorice smijeni Andrijanu Kadiju, iz Vlade poručuju da su posvećeni zaštiti i promociji slobode medija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari