Španci u redovima čekaju vakcinisanje kako bi se rešili kovida 1Foto: EPA-EFE/ Toni Albir

Španci, koji su na početku pandemije bili među zemljama s najviše zaraženih Kovidom-19, sada su među nacijama sa najviše vakcinisanih, pokazuju podaci koje prenosi Hrvatska radio-televizija, pozivajući se na Hinu. Druge zemlje su pokušale raznim merama podstaći ljude na imunizaciju, od novčanih isplata do naredbi ili zabrana posećivanja lokala bez dokaza o vakcinisanju, no u […]

Španci, koji su na početku pandemije bili među zemljama s najviše zaraženih Kovidom-19, sada su među nacijama sa najviše vakcinisanih, pokazuju podaci koje prenosi Hrvatska radio-televizija, pozivajući se na Hinu.

Druge zemlje su pokušale raznim merama podstaći ljude na imunizaciju, od novčanih isplata do naredbi ili zabrana posećivanja lokala bez dokaza o vakcinisanju, no u madridskoj bolnici Isabel Zendal osoblje kaže da im dolaze mladi željni povratka normalnom životu.

Šef medicinskih sestara Fernando Prado je objasnio da mladi znaju da im je normalan život tim bliže što se pre vakcinišu,

Prema anketi Morning Consulta objavljenoj u četvrtak, samo pet posto stanovnika Španije ne želi primiti vakcinu protiv Kovida-19, puno manje od 13 posto u Francuskoj ili 19 posto u Sjedinjenim Državama.

Glavni pokretač spremnosti na vakcinisanje je sećanje na prvi talas pandemije u Španiji marta 2020. kada je svaki dan umiralo 800 ljudi.

Španija stalno beleži rast vakcinisanih, iako je na početku bilo problema s nabavkom.

Po procentu stanovništva koje je primilo barem jednu dozu, Španija je na 11. mestu u svetu i na 4. mestu u Europskoj uniji, prema podacima agencije Rojters.

„U svojoj strategiji protiv pandemije, Španija je težište stavila na imunizaciju i ljudi su poverovali, rekao je Quique Bassat, naučnik Globalnog zdravstvenog instituta u Barseloni.

Ali poslednjih sedmica je u nekim regijama zabležen porast broja slučajeva i tamo je ponovno uveden policijski sat.

Bassat je rekao da su prebrzo ukinute restrikcije u zemlji i upozorio da imunitet krda neće biti postignut dok ne bude vakcinisano 90 posto stanovništva jer se širi zaraznija delta varijanta.

Broj avkcinisanih raste i svi stariji od 80 su u potpunosti vakcinisani, kao i 84,4 posto starijih od 60, prema podacima vlade.

U području Madrida od 12. jula i mlađi do 16 mogu rezervisati termin vakcinisanja.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.