Foto: EPA-EFE/ ERDEM SAHIN

Ministar inostranih poslova Velike Britanije Džeremi Hant zatražio je od Rijada da hitno odgovori šta je sa Kašogijem. U telefonskom razgovoru sa saudijskim kolegom Adel al DŽubeirom, Hant je upozorio da“prijateljstvo zavisi od zajedničkih vrednosti“. Britanija, prenose mediji na ostrvu, očigledno želi da Rijad pokaže da je Kašogi živ i da ga, što bi bilo najbolje, prikažu na televiziji. Ukoliko se to ne dogodi uskoro, navodno je jasno da će Britanija i njeni saveznici zaključiti da je Saudijska Arabija „prešla crvenu liniju“.

Američki državni sekretar Majk Pompeo pozvao je Arabiju da „podrži temeljnu istragu“ nestanka novinara i da bude transparentna u obelodanjivanju rezultata. Eksperti UN zatražili su „hitnu međunarodnu istragu“.

Predsednik SAD Donald Tramp je prethodno kazao da još nije razgovarao sa Saudijcima. „Nisam još, ali hoću u nekom trenutku. Ne znam ništa o slučaju, sem što znaju i drugi, a to je ništa“, izjavio je Tramp.

Verenica nestalog novinara, Turkinja Hatis Čengiz apelovala je na SAD za pomoć. U članku za Vašington post napisala je: „Molim Trampa i prvu damu Melaniju da pomognu da se rasvetli DŽamalov nestanak. Mi smo bili usred planova o venčanju, životnih planova, kada je on nestao“. Kako je dalje napisala, „DŽamal je dragocena osoba, mislilac za primer i hrabar čovek koji se bori za svoje principe. Ne znam kako dalje da živim ako je on otet ili ubijen u Turskoj“.

Turska je navodno ubeđena da je Kašogi u konzulatu ubijen. Međutim, Rijad negira takve navode. Pojedini turski lokalni mediji upućuju da je nestali novinar pre otet nego ubijen.

Novinar je, prema saudijskim izveštajima, napustio konzulat ubrzo po dolasku, dok Turska tvrdi da nije viđen kako napušta zdanje. Stoga traže od Saudijaca da prilože dokaze, jer će se u suprotnom smatrati da je novinar ubijen u konzulatu. Prošle nedelje, saudijski princ Mohamed bin Salman, kazao je za Blumberg da njegova vlada „želi da zna šta se dogodilo sa novinarom“ i da je Kašogi napustio konzulat „nakon nekoliko minuta ili jednog sata“.

Kašogi je u konzulatu boravio, kako je navela njegova verenica, da bi dobio dokument u kojem se potvrđuje da se razveo od svoje prethodne supruge, kako bi mogao da se ponovo oženi. Čengiz, koja ga je čekala ispred konzulata, tvrdi da mu je po ulasku u konzulat zatraženo da preda svoj mobilni telefon, što je standardna praksa u nekim diplomatskim misijama. Rekao joj je tada, da u slučaju da ne izađe, pozove savetnika turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana. Na kraju je pozvala policiju.

U međuvremenu, vlasti u Turskoj najavljuju pretres saudijskog konzulata u Istanbulu, dok vlasti u Rijadu poručuju da su otvoreni za saradnju i pretragu zdanja koja su deo istrage. Turski provladin list Sabah piše da je identifikovao 15 pripadnika obaveštajnog tima koji je umešan u nestanak uticajnog saudijskog novinara. List je čak objavio imena i godine rođenja 15 Saudijaca koji su, kako se navodi, stigli na istanbulski aerodrom „Ataturk“ 2. oktobra, na osnovu snimaka pasoške kontrole.

U međuvremenu, turski mediji objavili su snimke sa bezbednosnih kamera na kojima se, kako kažu, sve jasno vidi. Snimci navodno pokazuju kako saudijski obaveštajni zvaničnici ulaze i izlaze iz Turske preko istanbulskog aerodroma. Turski kanal TRT emitovao je snimke na kojima se vide i vozila koja prilaze konzulatu. Među njima i sumnjivi crni kombi. Turska policija inače, u okviru istrage, pregleda snimke sa 150 bezbednosnih kamera.

Šef tursko-arapskog medijskog udruženja Turan Kislakci kazao je za NJujork tajms da su turski bezbednosni zvaničnici proverili kamere koje pokrivaju konzulat te da se ne vidi da je novinar napustio objekat živ, hodajući. Navedeno je i da se pregledaju snimci sa kamera sa puta u potrazi za crnim kombijem „Mercedes Vito“ za koji se pretpostavlja da je prevozio telo novinara, dok je Vašington post objavio snimak sa kamera na kojem se vidi kako novinar ulazi u zdanje konzulata. Za Saudijsku Arabiju ovakvi navodi su neosnovani.

Jedan od mogućih scenarija, piše Bi-Bi-Si, jeste da je novinar otet u konzulatu, strpan u diplomatsko vozilo i predat Saudijcima ili da ga drže van domašaja u kućnom pritvoru. U intervjuu koji je Kašogi dao tri dana pred nestanak na pitanje da li bi se vratio u svoju zemlju, odgovorio je: „Mislim da neću moći ikada da se vratim tamo. Rekao je da Saudijska Arabija ljude koji su uhapšeni ne smatra čak ni disidentima.

Poziv na deportacije diplomata

Lider glavne turske opozicione Republikanske narodne partije (CHP) Kemal Kiličdaroglu pozvao je vlasti da „hitno preispitaju odnose sa Saudijskom Arabijom“. Saudijske diplomate koje imaju imunitet trebalo bi da budu deportovane, i proglašene nepoželjnim osobama. Takođe opoziciona Nacionalistička partija saopštila je da „Turska nije pozornica ili ruta za mafijaške metode ili krvave osvete“.

Intervjuisao Bin Ladena

DŽamal Kašogi je nekada bio urednik saudijskog dnevnika Al Vatan, i kratko vreme radio na saudijskoj televiziji. Godinama je smatran osobom bliskom kraljevskoj porodici. Bio je i savetnik visokih saudijskih zvaničnika. Intervjuisao je Osamu Bin Ladena, čak je sa njim povremeno putovao u periodu od 1987. do 1995. Nakon hapšenja nekoliko njegovih prijatelja, otkazane su njegove kolumne za list Al Hajat kada je navodno upozoren da prestane da objavljuje tvitove. Prošle godine je napustio Arabiju i otišao u SAD.