Zapadne brojke: Rusija poseduje 5.977 komada nuklearnog oružja 1Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Ruski predsednik Vladimir Putin zapretio je upotrebom nuklearnog oružja, što je skrenulo pažnju na ruski nuklearni arsenal i njegove razorne sposobnosti.

Pažnja je usmerena na taktičko nuklearno oružje, za koje stručnjaci smatraju da bi ga Moskva mogla upotrebiti u prvoj fazi, u slučaju da ostvari svoje pretnje.

Prema zapadnim izveštajima, Rusija poseduje 5.977 komada nuklearnog oružja, od kojih su neka taktička, a neka strateška. Prema američkim obaveštajnim službama, tu je oko dve hiljade taktičkog nuklearnog oružja, piše Aljazeera.

Taktička nuklearna bojeva glava može da nosi između 10 i 100 kilotona eksplozivnog tereta, a svaka kilotona jednaka je 1000 tona TNT-a.

Što se tiče strateške nuklearne bojeve glave, ona može nositi između 500 do 800 kilotona eksplozivnog tereta, a domet joj je veći od taktičke.

Rusija ima dva raketna sistema koji mogu nositi taktičke nuklearne bojeve glave. Reč je o raketi Kalibr koja se lansira s podmornica i ratnih brodova te pogađa ciljeve na kopnu i moru, a ima domet između 1500 i 2500 kilometara.

Drugi je raketni lansirni sistem Iskander koji vrši lansiranje sa zemlje. Ciljevi su mu takođe kopneni, a domet mu se kreće između 400 i 500 kilometara.

Taktičko nuklearno oružje koristi se za gađanje cilja u određenom području, pri čemu se nastoji izbeći širenje nuklearnog zračenja velikih razmera.

Međutim, stručnjaci kažu da nema razlike između taktičkog i strateškog oružja, jer su ta sva oružja razarajuća i cilj njihove upotrebe je napraviti stratešku promenu u borbi.

To se ranije već dogodilo, kada je Amerika bombardovala Hirošimu i Nagasaki u Japanu 1945. s dve bombe: prva je ima eksplozivnu snagu od oko 15 kilotona, a druga 21 kilotonu.

Iako to ulazi u okvire nosivosti onoga što se danas naziva taktičkim oružjem, dve bombe su odmah usmrtile više od 100.000 ljudi, a deseci hiljada su stradali kasnije od radijacije.

Simulacija američko-ruskog sukoba koju je sproveo Univerzitet Prinston pokazala je da sukob koji počinje upotrebom taktičkog nuklearnog oružja može svedočiti brzoj eskalaciji, čiji bi rezultat mogao biti više od 90 miliona mrtvih i ranjenih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.