Žena iz Saudijske Arabije osuđena na 34 godine zatvora zbog korišćenja Tvitera 1Foto: Pixabay/ Photo Mix/ PhotoMix-Company

Jedna žena iz Saudijske Arabije, inače studentkinja na britanskom Lids univerzitetu, koja se vratila kući na odmor, osuđena je na 34 godine u zatvoru zbog toga što je imala Tviter nalog na kojem je pratila i retvitovala disidente i aktiviste.

Saudijski specijalni sud za terorizam je objavio presudu samo nekoliko sedmica nakon posete američkog predsednika Džozef Bajden posetio Saudijskoj Arabiji, za koju su aktivisti za ljudska prava upozorili da bi mogla da ohrabri kraljevstvo da pojača svoj obračun sa disidentima i drugim prodemokratskim aktivistima.

Kako piše Gardijan, ovaj slučaj označava najnoviji primer kako krunisani princ Mohamed bin Salman targetira korisnike Tvitera u svojoj kampanji represije, dok istovremeno kontroliše veliki indirektni udeo u ovoj američkoj kompaniji za društvene mreže kroz saudijski suvereni Fond za javna ulaganja (PIF).

Salma al-Šehab (34), majka dvoje dece, je prvobitno osuđena na trogodišnju zatvorsku kaznu zbog “zločina” koji podrazumeva korišćenje jednog internet sajta za “izazivanje javnih nemira i destabilizovanje civilne i nacionalne bezbednosti”.

Ali, žalbeni sud je sada izrekao novu presudu po kojoj je ona osuđena na 34 godine u zatvoru, pošto je javni tužilac od suda zatražio da “uzme u obzir i druge navodne zločine”.

Sudeći po prevodima sudskih spisa, kojima je Gardijan imao pristup, nove optužbe uključuju navode da je Šehab “pomagala onima koji žele da izazovu javne nemire i destabilizuju civilnu i nacionalnu bezbednost tako što je bila pratilac njihovih Tviter naloga” i što je retvotovala njihove tvitove.

Šehab nije među vodećim ili posebno aktivnim saudijskim aktivistima, niti u samom kraljevstvu niti u Velikoj Britaniji.

Ona je na svom Instagram profilu – gde je imala 159 pratilaca – sebe opisala kao stomatološkog higijeničara, medicinskog pedagoga, studenta doktorskih studija na Lids univerzitetu i predavača na Univerzitetu Princeza Nurah bint Abdulrahman, i kao suprugu i majku sve sina, Noe i Adama.

Na Tviter profilu je imala 2.597 pratilaca.

Među tvitovima o kovidu i slikama njene dece, Šehab je ponekad retvitovala tvitove saudijskih disidenata koji žive u izgnanstvu, u kojima se poziva na oslobađanje političkih zatvorenika u kraljevstvu.

Ona je izražavala podršku Lujain al-Hatloul, čuvenoj saudijskoj aktivistkinji za prava žena, koja je ranije bila u zatvoru gde je navodno podvgavana mučenju zato što se borila za prava žena da voze, a sada ima zabranu putovanja.

Jedna osoba koja poznaje Šehab kaže da ona ne može da podnese nepravdu.

Ona se vratila kuću u Saudijsku Arabiju u decembru 2020. na domor i nameravala je da povede svoje dvoje dece i supruga kada se bude vraćala nazad u Veliku Britaniju.

Tada su je saudijske vlasti pozvale na ispitivanje i zatim je uhapšena zbog svojih tvitova.

Tviter je odbio da komentariše slučaj i nije odgovorio na konkretna pitanja Gardijana o tome da li i koliko uticaj u kompaniji ima Saudijska Arabija.

Tviter ranije nije odgovorio ni na pitanja zašto je višem pomoćniku princa Mohameda, Baderu al-Asakeru, dozvoljeno da zadrži svoj Tviter nalog sa preko dva miliona pratilaca, uprkos tome što ga je američka vlada optužila da je orkestrirao ilegalnu infiltraciju u kompaniju koja je dovela do toga da anonimni korisnici Tvitera budu identifikovani i da ih saudijska vlada pošalje u zatvor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari