Manifestacija „Dani Beograda“ koja se tradicionalno održava od 16. do 19. aprila, biće – pored otvaranja tornja na Avali i „Beogradskog maratona“ – obeležena nizom kulturnih, obrazovnih i sportskih dešavanja – najavila je juče Ivana Avžner, gradska sekretarka za kulturu. Prema njenim rečima ove godine će, i pored smanjenja budžeta, građani prestonice imati prilike da uživaju u raznovrsnom programu.


– Budžet za ovu godinu iznosi svega sedam miliona dinara od čega će 50 odsto otići na svečano otvaranje tornja na Avali, inače centralnom događaju ove manifestacije, koji je planiran za 19. april. Ovom manifestacijom obeležava se prvo pominjanje slovenskog imena Beograd u jednom pisanom dokumentu iz 878 godine i primopredaja ključeva prestonog grada i drugih srpskih gradova knezu Mihailu Obrenoviću 1867. godine. „Dani Beograda“ će početi svečanom sednicom Skupštine grada, na kojoj će biti proglašeni dobitnici Nagrade Beograda za 2009. godinu.

– Građani će u toku tri dana, biti u prilici da se, u organizaciji Beogradske tvrđave upoznaju sa najznačajnijim tačkama Singidunuma, antičkom muzikom, kao i jelima i borbama Rimskog carstva. Pored toga, Biblioteka grada Beograda će predstaviti prevod vodiča srpske prestonice iz 17. veka, pod naslovom „Otmeni grad Grihišvajs – istakla je Avžner. Posetioci Beogradske tvrđave imaće priliku da uživaju u koncertima muzičkih škola: Josif Marinković, Stanković i Mokranjac, kao i premijeri filma „Kao rani mraz“ Đorđa Balaševića, u Sava centru.

– Program će ove godine biti proširen i na periferne delove Beograda. Tako će građani Sopota, Mladenovca i Surčina moći da uživaju u nizu koncerata, tribina, prezentacija knjiga i izložbi fotografija – kazao je Aleksandar Peković, zamenik gradskog sekretara za kulturu.

Prezentacija monografije Paje Jovanovića

Muzej grada prezentovaće monografiju Paje Jovanovića, koji je u toku prošle godine u Beogradu dobio svoj legat sa stalnom postavkom, podsetila je sekretarka za kulturu.

Razgledanje grada

Pod sloganom „Zato što volim Beograd“, Turistička organizacija će, kao i prethodnih godina, za manifestaciju „Dani Beograda“ ponuditi program razgledanja grada sa turističkim vodičima. Tako će Beograđani i gosti Beograda moći organizovano da razgledaju Beogradsku varoš i Beogradsku tvrđavu, Avalu, stari Zemun, Topčider i Skadarliju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari