U okviru manifestacije Dani evropske baštine, Turistička organizacija Beograda predstavila je juče publikaciju posvećenu doseljenicima koji su u naš grad pristigli krajem 19. i u prvoj polovini 20. veka.

Publikacija „Beogradski stranci“ pokušava da dočara život novopridošlih stanovnika Beograda, jer neka mesta i zgrade u kojima su živeli više ne postoje, a svedočanstva se nalaze još samo u dokumentima, razglednicama, oglasima i izbledelim fotografijama. Tekstom nije obuhvaćena današnja opština Zemun, koje je u to vreme bila u sastavu Austrougarske.

Pored TOB-a, u realizaciji ovog projekta učestvovali su i Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, Muzej grada, Arhiv Srbije i mnoge druge institucije i pojedinci koji su omogućili da ovo izdanje ugleda svetlost dana.

Zamenica gradonačelnika Radmila Hrustanović, iskoristila je ovu priliku da se zahvali svima koji su učestvovali u realizaciji ovog projekta a naročito porodicama ljudi koji su živeli u ono vreme i omogućili uvid u njihovu privatnost. – Beograd ne pripada samo Beograđanima. On je oduvek bio između istoka i zapada a upravo to ga čini bogatim – rekla je Hrustanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari