Sekretarijat za saobraćaj, uz pomoć Parking servisa i Beograd-puta, započeo je postavljanje saobraćajnih znakova i fizičkih prepreka koje treba da onemoguće neovlašćen ulazak vozilima u Knez Mihailovu ulicu. Da bi se sprečilo parkiranje u ovoj pešačkoj zoni, do sada je postavljeno četrdesetak betonskih žardinjera, 170 fiksnih stubića i 40 vertikalnih saobraćajnih znakova.


Stari kontejneri zamenjeni su novim, većim, a u toku je i popločavanje ulica. Iz Sekretarijata za saobraćaj najavljuju da će krajem godine svi radovi biti završeni, kada bi Knez Mihailova i vizuelno predstavljala pešačku zonu, gde će pešaci nesmetano moći da šetaju.

– Zbog porasta broja nepropisno parkiranih automobila u ulicama Čika Ljubinoj, Vuka Karadžića i Uskočkoj, odlučeno je da se ova zona zaštiti od nesavesnog ponašanja vozača. Radove u ovim ulicama privremeno ćemo obustaviti tokom trajanja Univerzijade, ali ćemo ih odmah potom nastaviti popločavanjem ulica Laze Pačua,1.300 kaplara, Vuka Karadžića, Uskočke i Nikole Spasića – izjavio je Aleksandar Mihailović, načelnik Odeljenja za dinamički saobraćaj u Sekretarijatu za saobraćaj, koji je juče obišao ovu centralnu zonu.

On je najavio da će do kraja godine svi radovi na ovom potezu biti završeni, uključujući i postavljanje takozvanih potapajućih stubića, koji će se po potrebi spuštati, da bi pojedine kategorije vozila ipak mogle da uđu u zaštićenu zonu. Potapajućim stubićima upravljaće se iz kontrolne sobe JKP Parking servis uz pomoć video-nadzora i daljinskog upravljanja. Dostavna vozila u ovu zonu moći će da uđu i izađu samo u periodu od ponoći do devet časova ujutru, i to uz prethodno odobrenje Sekretarijata za saobraćaj sa upisanim imenom firme, dozvoljenim vremenom i pravcem ulaska, kada će stubići biti podignuti.

Ukoliko se vozila zadrže duže, a nemaju dozvolu Sekretarijata za saobraćaj, ukloniće ih ekipe Parking servisa, a vlasnici će biti sankcionisani plaćanjem komunalnih taksi za nepropisno parkiranje. U slučaju požara ili neke druge intervencije, svi stubići biće automatski spušteni, pritiskom na panik taster kako bi vatrogasci, lekari hitne pomoći i policija mogli nesmetano da stignu na mesto incidenta. Celodnevni ulazak u zaštićenu zonu biće dozvoljen jedino vozilima pod pratnjom i vozilima koja prenose novac i druge hartije od vrednosti.

Pojačana kontrola tokom Univerzijade

Iz Sekretarijata za saobraćaj najavljuju da će tokom trajanja Univerzijade u Knez Mihailovoj, ali i okolnim ulicama biti pojačana kontrola JKP Parking servisa, Uprave saobraćajne policije, kao i gradskih i opštinskih inspekcija pa apeluju na vozače da svoja vozila ne parkiraju u ovoj pešačkoj zoni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari