Aleksandar Antić ostaće i ubuduće predsednik Skupštine grada, budući da su se odbornici na jučerašnjem zasedanju izjasnili protiv zahteva SRS za njegovu smenu. Istovremeno, gradska skupština nije se pozitivno izjasnila ni o predlogu za smenu Antićevog zamenika Zorana Alimpića.

Na jučerašnjem zasedanju prvi put je primenjen i novi poslovnik, usvojen u ponedeljak, pa je odbornicima trebalo oko tri sata da usvoje jednu tačku dnevnog reda. Antićse zahvalio odbornicima na dobroj raspravi i iznošenju detalja njegovog rada, kao i da će mu kritike pomoći u daljem predsedavanju.

Obrazlažući razloge za smenu Antića, Nemanja Šarović, šef odborničke grupe SRS, rekao je da je „predsednika Skupštine grada trebalo razrešiti dužnosti zato što je u više navrata kršio poslovnik“.

– Aleksandar Antićje u više navrata svesno kršio poslovnik, kako stari tako i novi na današnjoj sednici. Antićnije održao ni predizborno obećanje da će gradski parlament voditi na demokratski način većje odmah uveo represivne mere poput prisustva policije u zgradi Skupštine grada i pretres odbornika na ulazu. Znali smo da nemamo većinu za smenu, ali smo postigli cilj. Naime, vlast je priznala da je Antićkršio poslovnik radi navodnih interesa vlasti. Zato započinjemo borbu protiv diktature DS , kako bi građanima svanulo – rekao je Šarović.

Komentarišući primenu novog poslovnika prvi čovek radikala kazao je da će se njegove odredbe „obiti o glavu“ vladajućoj većini, budući da se mnogi još nisu upoznali sa njegovim sadržajem.

Šef odborničke grupe DS Zlatko Petrin kazao je da je namera radikala bila blokada parlamenta, a ne smena jer je „očigledno da ni opozicija nije jedinstvena, budući da odbornici koalicije DSS – NS nisu došli na zasedanje. On je istakao da je Antićzaslužio poverenje većine odbornika „jer je bio tolerantan prema svima, te i ako je povredio poslovnik to je bilo kada je Šarovića pustio da sa govornice priča 60 umesto pet minuta.

Obrazlažući razloge za smenu Zorana Alimpića, odbornik SRS Nenad Vukićevićsaopštio je da je Alimpićtokom devete sednice sprečio odbornike da raspravljaju o raspuštanju opština Zemun i Voždovac. Prema njegovim navodima, Alimpićuopšte ne poštuje odbornike, a onemogućio je i gradsku sekretarku za zdravstvo Draganu Jovanovićda se obrati sa skupštinske govornice. Vukićevićje Alimpiću zamerio i komentare koje je davao u medijima povodom dešavanja u vezi sa davanjem zemljišta za izgradnju šoping centra Ušće.

Najveća minutaža za SRS

Nov poslovnik doneo je u jučerašnje zasedanje ograničeno vreme za izlaganje odbornika. Naime, po tački dnevnog reda moguće je govoriti četiri sata, proporcijalno raspoređena po odborničkim grupama. Tako radikalima pripada sat, 27 minuta i 24 sekunde, DS 1:18:40, DSS 26:14 minuta, G17 plus 19:40, LDP 15:18 minuta, a SPS 13:07 minuta. Predlagačtačke dnevnog reda može govoriti 20 minuta, a svaka stranka može reklamirati povredu poslovnika 10 minuta, mimo vremena koje im pripada za raspravu o tačkama dnevnog reda.

Uskoro rasprava o smeni gradonačelnika

Predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić ocenio je juče da su se stvorili svi uslovi da gradski parlament obavlja svoju funkciju u skladu sa Ustavom i Zakonom. Nakon sednice Skupštine grada, Antićje rekao novinarima da se atmosfera u Skupštini grada „vratila u normalu“, a jučerašnju raspravu o zahtevu radikala za njegovu i smenu zamenika predsednika Skupštine grada Zorana Alimpića ocenio kao „vrlo pristojnu“. „Novi Poslovnik je dao rezultate. Imamo dobru organizaciju rada gradske skupštine i spremni smo za donošenje odluka koje su u interesu građana u razumnim rokovima“, rekao je Antić. On je naveo da je sistem merenja vremena odborničkim grupama prihvaćen, a da su odbornici vrlo disciplinovano prihvataju novi Poslovnik o radu. Antićje kazao da očekuje da će uskoro odbornici raspravljati o rebalansu gradskog budžeta, ali i da očekuje da će za petnaestak dana na dnevnom redu biti i zahtev radikala za smenu gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa, koju su oni juče najavili.

Radikali spremni za izbore u Zemunu

Sve stranke u gradskom parlamentu istakle su proteklih dana da će spremno ući u izbornu trku za vanredne izbore u opštinama Zemun i Voždovac. Međutim, radikali su se poslednji oglasili tim povodom jer su do juče govorili da ne priznaju raspisivanje izbora. Tako je šef beogradskih radikala Nemanja Šarovićtek juče saopštio da su oni spremni za izbore i da će u kampanji „stanovnike Zemuna podsetiti na učinjeno u prethodnim mandatima vladavine što je i najbolja preporuka za budućnost“.

Sa druge strane, DSS je od ranije najavio moguću predizbornu koaliciju sa Novom Srbijom, ali i Narodnom strankom Maje Gojković. Koalicija koju su na prethodnim izborima imali DS, G17 plus i dalje će ostati, a nije isključeno da u nju uđe i SPS, dok će LDP najverovatnije nastupati samostalno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari