Srpska radikalna stranka će aktivirati blanko ostavke svojih odbornika u svim skupštinama opština u kojima je deo radikala prešao u Srpsku naprednu stranku Tomislava Nikolića.

– Stranka će aktivirati ostavke, koje se nalaze u centrali stranke, svuda gde postoje oni koji su izdali principe SRS, i to u trenutku kada na stranačkim organima procenimo da je za to najbolji trenutak – najavio je za Danas Nemanja Šarović, šef odborničke grupe SRS-a u Skupštini grada.

Prema njegovim rečima, odbornici koji su izašli i SRS u Lazarevcu, Obrenovcu i Mladenovcu vraćaju se matičnoj stranci jer su „shvatili da su pogrešili i da su bili zavedeni lažnom ideologijom“. Čelnici SNS-a tvrde da je „u toku krađa“ odborničkih mandata odbornicima koji su iz radikala prešli u SNS, ali da to tim ljudima nije smetnja, jer su svesni da sa naprednjacima imaju budućnost, dok bi sa radikalima trajali samo do narednih izbora.

Skupština grada oduzela je, pre tri dana, na predlog SRS-a, odborničke mandate sedmoro odbornika koji su prešli u SNS i pokušali da obrazuju odbornički klub Napred Srbijo, s obrazloženjem da su mandati u vlasništvu SRS-a što je potvrđeno ugovorom i blanko ostavkama koje su sada aktivirane.

Đorđe Vuković, programski direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju, kaže da su potezi radikala u skladu sa Zakonom o lokalnim izborima u kojem je objašnjeno šta znači mogućnost blanko ostavke odnosno kako se ta ostavka aktivira.

– Podnosilac izborne liste i kandidat za odbornika, odnosno odbornik, mogu zaključiti ugovor kojim će regulisati međusobne odnose i predvideti pravo podnosioca izborne liste da u ime odbornika podnese ostavku na funkciju odbornika u skupštini jedinice lokalne samouprave – navodi Vuković.

On objašnjava da je podneta ostavka neopoziva i čim ovlašćeni podnosilac liste, u ovom slučaju SRS, aktivira ostavku, istog trenutka prestaje mandat odborniku i stranka ima pravo da ga menja.

Vukovićukazuje i na to da stranka može da aktivira ostavku i bez prelaska odbornika u drugi odbornički klub i da se uvek dešavalo da odbornici budu menjani ako stranka traži da ostavke budu aktivirane.

– Sve je u skladu sa zakonom koji dopušta tu mogućnost, dok na republičkom to nije precizirano Zakonom o izboru narodnih poslanika – kaže Vuković.

Odbornici koji su ostali bez svojih mandata, podneli su tužbu Četvrtom opštinskom sudu jer su, kako je rekao, Nenad Nikolić, jedan od odbornika kluba Napred Srbijo, znali da će radikali da pokušaju da im oduzmu mandate. Nikolićje postavio pitanje šta će biti s mandatima odbornika ukoliko sud donese odluku u njihovu korist.

Programski direktor Cesid-a kaže da svako ima pravo da traži pravdu pred sudom. On smatra da bivšim radikalima predstoji da uvere sud da su bili u zabludi kada su davali blanko ostavke, ukoliko nastoje da sud odluči u njihovu korist. Nikolićje takođe istakao da posle oduzimanja mandata odbornicima koji su stali iza Aleksandra Vučića nema ko da zastupa hiljade građana koji su glasali za Aleksandra Vučića kao gradonačelnika. Vukovićto objašnjava kao posledicu loših rešenja u Ustavu koji omogućava davanje blanko ostavki.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari