Svi učenici prvog razreda Osnovne škole „22. oktobar“ u Surčinu, njih 99, dobili su komplete školskih uniformi sa grbom škole za proleće i zimu. Projekat realizuje Sekretarijat za obrazovanje, a za kupovinu uniformi izdvojeno je 1,6 miliona dinara.


Ovu školu u kojoj se realizuje projekat „Đačke uniforme“ juče je posetio gradonačelnik Dragan Đilas.

– Započeli smo projekat u ovoj školi jer su roditelji izrazili spremnost za uvođenje đačkih uniformi. Videćemo kako će reagovati i ostali roditelji, da li će to prihvatiti ili ne, i da li će smatrati da je ovo dobro ili nije. Ispoštovaćemo njihovo mišljenje. Đačke uniforme doprineće i većoj bezbednosti učenika, oni će se boriti za svoju školu i osećanje pripadnosti biće mnogo veće – rekao je Đilas.

Jedan od razloga zašto je baš ova škola odabrana za realizaciju projekta, jeste činjenica da od 634 učenika, 40 odsto njih je romske nacionalnosti. Do početka sledeće školske godine roditelji po ostalim beogradskim školama moći će da se izjasne da li žele da njihova deca u školu idu u đačkim uniformama ili ne.

– Uvođenjem đačkih uniformi smanjiće se tenzije među decom do kojih često dolazi, u smislu: ko ima bolju garderobu, da li su nečije patike dobre ili ne. Anketiraćemo roditelje da vidimo da li kod njih postoji raspoloženje za tako nešto. Želimo da uključimo i savete roditelja ali i privrednike koji bi bez ikakvog interesa, u saradnji sa Gradom pomogli boljoj bezbednost učenika – izjavio je Vladimir Todić, gradski sekretar za obrazovanje.

Gradonačelnik Đilas je juče podsetio da će u septembru biti otvorene osnovne škole u naseljima Altina i Nova Galenika, početi gradnja još dve i da se trenutno rekonstruiše osam školskih objekata. Za sve ove radove iz budžeta će biti izdvojeno oko 800 miliona dinara. Osnovnu školu „22. oktobar“ u Surčinu posetili su i Dragica Moro, zamenik sekretara za obrazovanje, i Vojislav Janošević, predsednik opštine Surčin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari