"Beograd u pokretu-Pokreni se" apeluje na izgradnju reciklažnih dvorišta i pretovarnih stanica 1foto FoNet/Beoinfo

Nevladina organizacija „Beograd u pokretu-Pokreni se“ apelovala je danas da se u Beogradu izgrade reciklažna dvorišta i pretovarne stanice kako bi se smanjili troškovi građana i unapredila efikasnost sistema upravljanja otpadom.

„Kada je 2016. godine otvoreno prvo reciklažno dvorište na Novom Beogradu, najava gradske uprave o otvaranju ukupno 14 takvih objekata do kraja 2018. godine nije ostvarena. Lokalnim planom upravljanja otpadom za period od 2021. do 2030. godine, predviđeno je da Beograd ima 17 reciklažnih dvorišta, po jedno na svakoj opštini“, navodi se u saopštenju organizacije.

Izvršni direktor organizacije „Beograd u pokretu-Pokreni se“ Nikola Radin naglašava da se način upravljanja otpadom nije promenio decenijama unazad i da su proces pražnjenja sudova za otpad, odvoz i deponovanje otpada i danas isti kao pre pola veka.

„Izgradnjom reciklažnih dvorišta i pretovarnih stanica, postiglo bi se značajno smanjenje troškova iz budžeta grada Beograda, što bi moglo da uštedi nekoliko milijardi dinara godišnje. Pretovarne stanice bi omogućile primarnu reciklažu i kompresovanje otpada, čime bi se smanjila potreba za transportom na deponiju Vinča. Odnos 7:1 između kamiona koji dovoze otpad i vozila koja ga odvoze sa pretovarnih stanica značio bi efikasniji transport“, naveo je Radin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari